zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aanbod technisch personeel droogt snel op zonder actie industrie

17 januari 2013 - Ondanks de vele initiatieven van overheid en brancheverenigingen, zoals het Techniekpact van Henk Kamp, zullen industriële bedrijven zelf meer het heft in handen moeten nemen om de machines draaiende te houden. Het aanbod van geschikte technische werknemers droogt snel op. Dat stelt ROVC in haar laatste whitepaper.

De whitepaper voorziet de Nederlandse industrie in een concreet stappenplan waarmee op proactieve wijze het naderende personeelstekort kan worden aangepakt. 



Kwalitatief tekort
Er bestaat niet alleen een kwantitatief tekort aan technisch personeel, maar daarnaast wordt er ook een kwalitatief tekort verwacht. Sterker nog, uit onderzoek van ROVC blijkt dat 51,6 procent van de werkgevers binnen de industrie het tekort aan kwaliteit al merkt. De aanwezige competenties om een functie goed uit te kunnen voeren ontbreken en komen vaak niet overeen met de behoefte die een organisatie heeft. Ook op deze scenario’s dienen bedrijven vroegtijdig in te spelen. 

Acceptatie
"Veel organisaties erkennen inmiddels dat er een uitdaging op komst is op het gebied van personeel", vertelt Roel Greutink, Manager Ontwikkeling & Onderhoud Producten bij ROVC. "Ik merk echter dat de verantwoordelijkheid hiervoor en de taak om een oplossing te vinden vaak bij anderen wordt gelegd. Zo worden de overheid en het onderwijs door veel mensen als veroorzakers van het probleem gezien. De oplossing begint echter bij uzelf. Acceptatie van het probleem is de eerste stap: erken dat er wat moet gebeuren om te zorgen dat de organisatie blijft draaien en breng in kaart welke gevolgen voor de organisatie kunnen ontstaan."

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Omzetherstel uitzendbranche blijft op korte termijn uit
 Vrouwen verlaten techniek vaker en eerder dan mannen
 Kenniscrisis is nijpend, technici nauwelijks te vinden
 Technici volgen opleidingen om meer allround te worden
 
 
reacties
 
Ingrid van Rijn  |   | 
17-01-2013
 | 
22:46 uur
Er wordt nu door diverse bedrijven al in gezet op hoogwaardig technisch personeel uit Zuid-Europa, zoals Spaanse ICT'ers. Er blijft op deze manier weinig over van onze kennis-economie.
Eveline Janse  |   | 
18-01-2013
 | 
15:22 uur
De noodzaak voor initiatieven is zeker bekend bij het bedrijfsleven. Een goed voorbeeld van een initiatief is Flow center. Specifiek voor flow measurement is dit project gestart, waarin bedrijfsleven en onderwijs uit de regio Zuid-Holland samen werken aan het opleiden van kwalitatief goed personeel. Daarvoor werd zelfs een grote installatie gebouwd (XCaliber) waar studenten én personeel van bedrijven kunnen worden opgeleid en getraind.
Anton Peeters  |   | 
24-01-2013
 | 
19:59 uur
Zelf heb ik MTS, HTS en TU Elektro gedaan en ben 47 en op zoek naar een nieuwe baan. In de praktijk is dit niet zo gemakkelijk en het tekort aan technici lijkt mij nogal mee te vallen. Die technische vacatures vinden is al lastig (waar staan ze dan allemaal, die tienduizenden?) en als je niet exact in het profiel past dan val je af. En 47 is blijkbaar al erg oud, ik hoef natuurlijk ook nog maar 20 jaar te werken dus ga bijna met pensioen zullen we maar zeggen. Als bedrijven echt zo hard op zoek waren naar technici zouden ze alles aangrijpen om mensen binnen te halen maar het is gewoon laksheid troef. Mijn mening is dat er beslist geen tekort aan technici is en dat iedereen maar gewoon meeroept.
john houben  |   | 
25-01-2013
 | 
13:15 uur
Tekort aan technici?
Waarom komen al die technici die werkloos zijn niet aan een fatsoenlijke baan? Als je als wergever aan recruiters aangeeft dat je bereid bent om bijscholing/omscholing te geven of te betalen om de werknemer geschikt te maken voor het werk, dan zijn er heel wat vacatures op te vullen.
geef ook de mogelijkheid om op proef te komen aan oudere breed geschoolde mensen en je zult zien dat je met deze kruisbestuiving je bedrijf flexiber en ook innovatiever maakt!
Als het UWV daaraan meewerkt door de uitkering te handhaven tijdens opleiding/kennismaking dan is er mijns inziens veel gewonnen.
Eric  |   | 
25-01-2013
 | 
15:08 uur
@Anton en @John. Helemaal mee eens! Er wordt heel wat ge-papagaaid.
Het aanbod aan technische werknemers is nog lang niet opgedroogd maar wordt gewoon genegeerd! Nu het overal even iets minder gaat en mensen ontslagen worden zou men een tijdelijke herverdeling van werk moeten overwegen. Zo niet, dan droogt de kennis en brede ervaring van een hele generatie(45+) gewoon op. Dit kost de gemeenschap geld en het enige wat op dit moment door deze geschikte technische werknemers geproduceerd wordt zijn stapels E-sollicitatiebrieven. De veelal jonge recruiters van en ''Specialisten in Generation Y'', weten vaak inhoudelijk niet waar ze het over hebben en spelen dan helaas op safe.
A Stuijt  |   | 
10-06-2013
 | 
10:57 uur
Op dit onderwerp ben ik in Rotterdam in 1964 afgestudeerd. Ik kon toen deze arbeidsmarktontwikkeling goed voorspellen uit de afwezigheid van enig onderwijsbeleid in ons land ten gunste van duurzame loopbanen voor mensen die een technische loopbaan kiezen.
Al in 1968 werd mij opgedragen een grote bedrijfsschool (meerdere bedrijven werkten daarin samen) te sluiten.
Twee jaar

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10