14 januari 2013 -
Hoewel verveling op de werkvloer meestal als een negatief ervaring wordt ervaren, zitten er ook hele positieve kanten aan. Verveling zou de creativiteit stimuleren namelijk. De mentale afwezigheid geeft immers aanleiding tot dagdromen die tot nieuwe ideeën kunnen leiden.
Cijfers kopiëren
Uit een experiment van de onderzoekers bleek dat een groep proefpersonen die gedurende vijftien minuten cijfers uit een telefoonboek moest kopiëren, nadien creatiever was in het bedenken van toepassingen voor een reeks plastic vormen dan een controlegroep die vantevoren niet aan een vervelende taak was onderworpen. De onderzoekers stelden bovendien vast dat de proefpersonen nog creatiever werden wanneer hen niet gevraagd was om de cijfers te kopiëren, maar om deze uitsluitend te lezen.
Vervelende vergaderingen
"Hoe groter de verveling, hoe creatiever," merken de onderzoekers Sandi Mann en Rebekah Cadman op. "Op die manier zouden ook vervelende vergaderingen een bron van creativiteit kunnen blijken. Misschien moet een organisatie bewust momenten van verveling inlassen om de creativiteit te stimuleren."
Bron:Express.be
Een beperkte studie. 15 min t.o.v. 2 jaar vervelen heeft toch echt een heel ander effect op mij gehad. Creativiteit als je een mogelijkheid krijgt na het vervelen is ook een andere situatie als dat je die mogelijkheid niet hebt. Ik zit inmiddels met een depressie thuis, en kan iedereen aanraden zich vooral NIET te vervelen op werk.
De eerste tijd zul je nog creatief zijn, maar als je dit langere tijd moet doen, dan verdwijnt je creativiteit ook. Ik zou dan ook eens benieuwd zijn wat de resultaten zijn als ze dit onderzoek doorvoeren naar verveling in 6 maanden en dit vergelijken met verveling in een jaar.