zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opleiding HBO-Rechten succesvol, werkveld moet nog wennen

8 januari 2013 - Afgestudeerden van de opleiding HBO-Rechten zijn over het algemeen tevreden over de aansluiting van de opleiding met de beroepspraktijk. Opmerkelijk is dat degenen die na hun opleiding direct zijn gaan werken, vooral werkzaam zijn buiten het klassieke juridische werkveld. Een carrière binnen het klassieke juridische werkveld, bijvoorbeeld in de advocatuur of het notariaat, komt minder vaak voor.

Veel afgestudeerden kiezen voor een academische vervolgopleiding. Dit concludeert Suzanne de Rooij in haar proefschrift over de positionering van hbo-juristen in de wereld van klassieke juridische beroepen. Op 11 januari 2013 hoopt zij op dit onderwerp te promoveren aan de Open Universiteit



Onderzoek
Nederland kent sinds 2002 een opleiding HBO-Rechten. Deze praktijkgerichte brede juridische opleiding werd ingevoerd mede als gevolg van de juridisering van de samenleving en de invoering van de bachelor-masterstructuur in Nederland. Na onderzoek bestond de indruk dat er vanuit de arbeidsmarkt behoefte zou bestaan aan juridisch geschoolde hbo’ers. Suzanne de Rooij heeft een evaluatieonderzoek uitgevoerd onder de eerste lichtingen afgestudeerde hbo-juristen. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat de opleiding in beginsel voldoet aan de doelstelling om ‘hands-on’ juristen af te leveren. De afgestudeerden zijn tevreden over de opleiding en over de aansluiting tussen de opleiding en de beroepspraktijk. Toch kiezen er veel voor een vervolgopleiding op academisch niveau. 

Juridisch werkveld

De Rooij: "Opmerkelijk is dat de hbo-juristen die wel meteen na de opleiding zijn gaan werken vooral aan de slag gingen buiten het klassieke juridische werkveld, bijvoorbeeld bij gemeenten en rechtsbijstandverzekeraars. Het klassieke juridische werkveld zoals advocatenkantoren, notariskantoren en rechtbanken maakt in mindere mate gebruik van de mogelijkheden van hbo-juristen. Mogelijke verklaringen zijn gelegen in het conservatisme, de tradities en de cultuur binnen de klassieke juridische beroepen, het nog niet volledig gebruikmaken van de mogelijkheden om taken en verantwoordelijkheden te splitsen naar verschillende opleidingniveaus (met name in de advocatuur), de economische crisis en de onbekendheid met de HBO-Rechtenopleiding. Maar ook de onbekendheid van de hbo-juristen met het eigen (werk)profiel lijkt een oorzaak." De Rooij adviseert hogescholen dan ook om het ‘merk’ van de hbo-jurist te versterken door in hun HBO-Rechtenopleiding de minoren verder af te stemmen met het werkveld op de verschillende rollen die de hbo-jurist kan verrichten.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jurist bestuursrecht krijgt betere kansen op de arbeidsmarkt
 Een kwart van de juridische commissarissen is vrouw
 Vraag naar juristen stabiliseert
 Vacatureaanbod juridische sector stijgt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10