zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Stuwmeer aan verhuisplannen wacht op vertrouwen'

7 januari 2013 - Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens wil eigenlijk verhuizen naar een ander huis, maar veruit het grootste deel vindt het daar op dit moment niet de juiste tijd voor of kan dat om verschillende redenen niet realiseren. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder de Nederlandse bevolking.

Veel verhuisplannen zijn door de crisis uitgesteld. In de afgelopen vier jaar is daardoor een stuwmeer ontstaan aan voorgenomen verhuizingen. Belemmeringen zijn vooral de verkoop van de oude woning die niet wil lukken, de hoge huren die men niet wil of kan betalen en de hypotheek voor een (eerste of volgende) koopwoning die niet wil rondkomen. De uitgestelde vraag op de woningmarkt kan alleen loskomen als het vertrouwen in de woningmarkt herstelt en er adequate financieringsmogelijkheden worden geboden. Starters moeten ondersteund worden bij de aankoop van een woning zodat zij op een verantwoorde manier een woning kunnen kopen. Hier ligt een belangrijke uitdaging voor het kabinet. 



Woonwensen en -behoeften

Uit het onderzoek blijkt dat de wens om groter te wonen de belangrijkste reden is om te willen verhuizen (34 procent van de potentiële verhuizers). Dit in verband met gezinsuitbreiding of gaan samenwonen, maar ook omdat men behoefte heeft aan meer luxe en men zich dat ook kan veroorloven. De behoefte aan een rustiger/veiliger woonomgeving en een woning met een tuin vormen andere belangrijke redenen om te willen verhuizen (beide in achttien procent van de gevallen). Beide houden verband met de meer algemene wens om buiten de stad/het centrum te wonen (zes procent). De wens om kleiner en/of goedkoper te wonen leeft bij een kleinere groep (respectievelijk zeventien en veertien procent). Het gaat hier om de behoefte aan minder onderhoud aan de woning en de wens om kleiner te wonen omdat de kinderen het huis uit zijn. Terugval in het inkomen wordt minder vaak als reden genoemd om kleiner/goedkoper te gaan wonen. Dit is het geval bij pensionering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Andere redenen om te verhuizen zijn onder andere de wens om gelijkvloers te wonen (zeventien procent), om dichter bij voorzieningen te wonen (zeven procent) en de behoefte aan een aangepaste woning (vijf procent). 

Urgent

Van alle potentiële verhuizers is elf procent op zoek naar een eerste zelfstandige woning. Deze groep heeft de meeste urgentie bij het verwezenlijken van de verhuisplannen. Voor 62 procent van hen is het (zeer) urgent om een eigen woning te vinden. Dat is bijna zeven procent van het totaal aantal potentiële verhuizers.
Woonwensen en -behoeften die samenhangen met een hogere leeftijd, zoals kleiner wonen, gelijkvloers wonen en minder onderhoud aan de woning, blijken het minst urgent te zijn. De behoefte neemt hierbij toe naargelang men ouder wordt. 

Koopwoning favoriet, vraag verschuift tijdelijk naar huur

De koopsector wordt hard getroffen door de crisis. Toch blijft een koopwoning favoriet onder de potentiële verhuizers. De voorkeur gaat bij 43 procent uit naar een koopwoning en bij 37 procent naar een huurwoning. Bij twintig procent komen beide in aanmerking. Van degenen die nu voor een huurwoning kiezen, geeft 54 procent als reden aan dat men op dit moment niet kan kopen. De voorkeur voor een koopwoning is dus latent zeer groot, maar door de crisis minder manifest. In de gloriedagen van de woningmarkt ging bij 60 tot 65 procent de voorkeur uit naar een koopwoning.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkzoekende wil niet verhuizen voor baan
 900. 000 huishoudens kunnen momenteel niet verhuizen
 Nederlander weer bereid om te verhuizen voor baan
 Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
7-01-2013
 | 
11:55 uur
Ik vind het een aardig artikel maar ik krab me even op mijn kruintje. Op welke gegevens baseert men dit artikel? Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking vreest grote vreze voor hun baan/opdracht.

Verder, ik kijk alleen aal naar mijn eigen familie/vrienden/kennissenkring, hoor ik niemand over het punt van verhuizen en diegenen die ik heb gesproken hierover, is er één die helaas met twee woningen zit, één die graag wil verhuizen doch van koop naar huurwoning.

Toegegeven, niet representatief maar het zette me wel aan het denken.

Op welke vraag zijn deze uitkomsten gebaseerd? De ietwat klakkeloze vraag,'Zou u willen verhuizen'.... gevolgd door 'Heeft u verhuisplannen?' Dan weet ik dat er misschien wat mensen zullen zijn die best nadenken over de mogelijkheid te verhuizen maar zoals men momenteel met de de problemen binnen de NL economie bezig is, zullen er zeer weinig mensen zijn die nu klaar zijn voor die volgende stap.

De vraag zou dan ook moeten zijn,'Heeft u verhuisplannen die u zich kunt veroorloven?'
Ik mis een beetje de nuchterheid...

Wellicht ben ik ietwat te kritisch?
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
7-01-2013
 | 
12:17 uur
Ik denk dat als de banken minder de handen op de knip houden het een stuk makkelijker wordt voor starters etc. om een nieuwe woning te vinden. Ik denk dat als dit makkelijker wordt, de huizenmarkt dan wel weer uit het slop komt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10