zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belg heeft weinig goede voornemens op professioneel gebied

2 januari 2013 - Meer dan zes van de tien Belgen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar bij slechts vier van de tien hebben deze betrekking op de carrière. De vierde editie van de Randstad Workmonitor, met name gewijd aan de werknemersverwachtingen voor 2013, onthult ook dat acht van de tien Belgen de economische situatie van het land ronduit slecht noemen. Dit schrijft 6Minutes.be aan het begin van dit nieuwe jaar.

Iets minder dIn twee van de drie voorzien zelfs nog een verslechtering van de economie. Deze tendens verklaart waarschijnlijk waarom slechts de helft van de Belgische werknemers een bonus verwacht terwijl 60 procent vindt dat ze een bonus verdienen. 



Vooral goede voornemens op persoonlijk vlak

In de 32 landen die opgenomen zijn in de peiling van de Randstad Workmonitor maakt de helft van de werkenden goede voornemens. Deze traditie is sterker verankerd in landen als Mexico, Argentinië en Indië (tussen 80 en 87 procent) dan in de Scandinavische landen (tussen veertien en 24 procent). Slecht 44 procent van alle goede voornemens hebben echter met het werk te maken. 

Weinig hoopgevende economische perspectieven

Globaal gezien vindt 61 procent van de werknemers dat de economische conjunctuur slecht is. De meest pessimistische landen zijn, geen verrassing, Griekenland, Spanje, Hongarije en Italië. De meest positieve landen zijn de Europese landen die niet tot de euro behoren. In Noorwegen noemt 94 procent van de werknemers de economische situatie goed. Daarna volgen Zwitserland (87 procent) en Zweden (74 procent). Op internationaal niveau verwacht de helft economische verbetering. 

Mindere loonambities door crisis

Logischerwijs verwachten werknemers met vertrouwen in het economisch herstel vaker een loonsverhoging in 2013. In België liggen de verwachtingen van de werknemers in lijn met hun perceptie van de economische situatie. Slechts de helft hoopt op een loonsverhoging. Voor de eindejaarsbonus zijn de bedenkingen vergelijkbaar. Slechts 48 procent van de Belgische werknemers verwachten een bonus, terwijl 60 procent vindt dat hij een bonus verdient.


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stresstest als crashdieet heeft jojo-effect
 Gratis app helpt goede voornemens waar maken
 Bezuinigen is steeds vaker een goed voornemen
 Zes tips voor blijvende verandering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10