Young Professional werkt, droomt maar realiseert ambities niet
14 december 2012 -
Jonge hoog opgeleiden vinden dat zij in hun huidige functie hard en slim werken. Of ze op het gewenste carrièrepad zitten, is daarentegen de vraag. Slechts twee procent zou de baas willen zijn van het bedrijf waar hij nu werkt.Dat blijkt uit online onderzoek op initiatief van 4YoungPeople, Inspiratie Akademie en Careerwise. Dit najaar werd onderzoek gedaan onder ruim 350 Young Professionals.
Slechts 0,3 procent van de ondervraagden gaf aan over vijf jaar hetzelfde te willen doen als nu. Tegen die tijd verwacht een kwart een totaal andere baan en ander leven te hebben. Bijna een derde (30 procent) wil zichzelf momenteel eerst ontwikkelen in de eigen functie, terwijl een meerderheid op termijn verwacht dat hun dromen en ambities buiten het huidige bedrijf liggen (60 procent).
Succes is gelukkig zijn
De Young Professional definieert succes voor zichzelf als gelukkig zijn (85 procent). Samen met het benutten van eigentalenten is dat het belangrijkste bij het bepalen van de eigen ambities. Daarnaast noemt 38 procent oog hebben voor de medemens als wens bij een volgende stap in carrière en leven.
Young professional mist focus
Hoewel ondervraagden ervan dromen hun ambities daadwerkelijk te realiseren (70 procent), gaat hen dit niet gemakkelijk af. Voor 63 procent is focus belangrijkst bij het maken van een volgende stap en juist hier ontbreekt het vaak aan. De valkuil is dat Young Professionals teveel tegelijkertijd willen en niet weten waar zij moeten beginnen (23 procent). Voor 39 procent is ‘niet kunnen kiezen’ een belemmering om dromen te realiseren.
Bijdragen aan medemens en betere wereld
Bij het winnen van een loterij, een symbool voor financiële onafhankelijkheid, willen Young Professionals op de eerste plaats reizen. Daarnaast willen zij hun medemens helpen en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Een belangrijke vraag die de Young Professional zichzelf stelt: Hoe vind ik wat ik echt leuk vind? Deze vraag lijkt prominenter dan ooit tevoren.
Ik denk dat een ander reden is, is dat in deze tijd de jong professionals alles aangrijpt wat maar te grijpen valt om werkervaring op te bouwen. Zonder werkervaring vind je nooit je droombaan.
van den Berg
|
|
14
-
12
-
2012
|
12
:
52
uur
Vooral dat laatste stukje is interessant 'bijdragen aan mens en betere wereld' Dat haalt het hele artikel onderuit.
Jong afgestudeerden willen dus eigenlijk helemaal niet meedoen in die ratrace, indien geld geen rol zou spelen, maar liever zichzelf echt nuttig maken voor anderen.
Lijkt mij dat het referentiekader m.b.t. jonge afgestudeerden drastisch aangepast moet worden.
Beste 'Adriana' en 'van den Berg'. Dank voor jullie reacties.
@ van den Berg:
Wat Young Professionals écht belangrijk vinden verandert inderdaad.
De laatste alinea zien wij (initiators van het onderzoek) juist als een bevestiging van hetgeen daarvoor wordt beschreven. Ze hebben dromen en ambities zoals bijvoorbeeld 'reizen', 'de wereld te verbeteren' maar ook werk te doen waarbij ze oog hebben voor hun medemens. Dit realiseren ze (nog) niet. Ze werken nu naar eigen zeggen 'hard en slim' en geven aan de focus te missen om hun werkelijke droom of ambitie na te jagen.
Zie voor meer achtergrond rondom het onderzoek ook het interview wat deze week verscheen in Intermediair Weekblad: (Klik hier)
Ik heb zowel het artikel gelezen als de publicatie alhier. Wij komen regelmatig met die 'young professionals' tegen maar noemen die niet 'young professionals' maar gewoon professionals die naast werkambities nog studeren.
Deze zijn doorgaans maar met enkele zaken bezig. Studie, het vinden van een baan, vrienden/collegea en uiteindelijk hun 'droom'. Wat u droom noemt noemen wij gewoon ambitie en doel in een bepaalde richting en wij kijken dan ook of die affiniteit er in zit.
Niet iedere topsporter wordt dat omdat die toevallig heel aardig blijkt te kunnen schaatsen, balletje over het net krijgt, puck in een goal of aardig was in straatvoetbal.
Leuk dat het word opgezet, moet je vooral doen maar, vergeet er even niet bij te vertellen dat van alle professionals, 4% de werkelijke top halen waarvan 1% de werkelijke sublieme prestaties neer weten te zetten die je tegen komt in sport of bedrijfsleven.
Teken daar even bij aan dat de meest succesvolle spelers en 'rolmodellen', vaak niet eens afstudeerden m aar op de ene of andere manier in hun 'model' rolde dat hun als een komeet naar boven bracht. Want, laten we wel zijn, realiteit is nog iets wat ze moeten leren.
We hebben het,om even hier te blijven, over mensen van het niveau HBO/VWO/Un. Die kampen nu al met aanzienlijke stoornissen in zelfvertrouwen doordat zij aan de ene kant niet eens een idee hebben van hun werkelijke potentie, worden gebombardeerd met 'opgeschmuckte' onrealistische reclamebeelden, en aan de andere kant toch vooral bezig zijn een baan te vinden. Ter illustratie, ben je ouder dan 23, dan ben je al snel te oud.
Want, u moet wel even realistisch blijven, van de 50% aan topsporters was een plek in een topteam of een sponsor gegund. De rest? Die mocht het vervolgens financieel zelf zien te rooien.
Wij plaatsen tegenover dit plaatje graag de realiteit en die ziet er voor heel veel young professionals aanzienlijk anders uit dan het artikel zich laat aanzien.
De vitaliteit van die 'young professional' en de houdbaarheid is aan redelijk snel verweer en bederf onderhevig. Dat is wel de praktijk.