zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer accepteert geen nullijn dit jaar

13 december 2012 - Ruim 40 procent van de Nederlandse beroepsbevolking vindt het bevriezen van het salaris dit jaar onbespreekbaar. Daarnaast gaan werknemers met een verstoorde werk-privébalans sneller op zoek naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit het Nationale Werkonderzoek 2012 van JobTrack.nl onder 16.968 respondenten, uitgevoerd door Intelligence Group.

In het nieuwe regeerakkoord is besloten in verschillende sectoren een nullijn aan te houden. Onder andere ambtenaren en medewerkers in het onderwijs zijn hier de dupe van. Een groot gedeelte van de Nederlanders wil dit jaar niets weten van een nullijn. Daarnaast geeft 58 procent aan ondanks de crisis niet bang te zijn van baan te veranderen. 



Vooral jongeren en MBO’ers eisen loonsverhoging

Respondenten tussen de 25 en 34 jaar geven het vaakst aan geen nullijn te accepteren. Bijna een derde van de ondervraagden is wel bereid tot salarisbevriezing, dat zijn vooral hoger opgeleiden. Van de WO-ers gaat 38 procent akkoord, tegenover 28 procent van de MBO-ers. Martin Hendriks van Intelligence Group: "We zien we dat werknemers die niet actief op zoek zijn naar een baan maar wel de arbeidsmarkt in de gaten houden, feller zijn op een loonbevriezing. Het is aannemelijk dat zij bij een nullijn actiever op zoek zullen gaan." 

Werkgever die rekening houdt met werk-privébalans bindt personeel

Uit het Nationale Werkonderzoek 2012 blijkt tevens dat maar liefst 22 procent van de Nederlanders het werk niet kan loslaten bij thuiskomst. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Werkgevers die rekening houden met de balans tussen werk en privé, zijn beter in staat om hun personeel vast te houden. "Het viel ons op dat mensen die actief werkzoekend zijn, hun huidige werk minder goed kunnen loslaten dan mensen die niet op zoek zijn naar een nieuwe baan. Een verstoorde balans lijkt samen te hangen met het op zoek gaan naar een nieuwe baan," aldus Hendriks. 

Versoepeling ontslagrecht stimuleert doorgroei jongere werknemers

Andere argumenten om van baan te wisselen zijn een gebrek aan loopbaanbegeleiding (negen procent), beperkte doorgroeimogelijkheden (zes procent) en een te veeleisende baas (zes procent). Hendriks: "Met de versoepeling van het ontslagrecht wil de overheid de doorgroei binnen bedrijven stimuleren. Wanneer het voor werkgevers eenvoudiger is om oudere werknemers te ontslaan, kan jong talent immers sneller doorstromen. Deze hervorming laat echter nog op zich wachten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Betere balans tussen werk en privé is goed voor de winst
 Slechte werk-privé balans wijst op onderliggende ontevredenheid
 Werknemer vindt salaris en vast contract minder belangrijk dan werkgever denkt
 Nederlandse werknemer wil liefst geld in het kerstpakket
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10