zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer vindt salaris en vast contract minder belangrijk dan werkgever denkt

30 november 2012 - Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (47 procent) hecht meer waarde aan persoonlijke ontwikkeling dan aan een vast contract. Werkgevers (84 procent) zijn er echter van overtuigd dat werknemers een vast contract als primaire arbeidsvoorwaarde het belangrijkste vinden. Dit blijkt uit online onderzoek van ISBW Opleiding en Training.

Ook bij de perceptie over het belang van salaris is er sprake van discrepantie. 80 procent van de werkgevers denkt dat de hoogte van het salaris voor werknemers belangrijker is dan de opleidingsmogelijkheden, maar bijna twee op de vijf Nederlandse werknemers (39 procent) geeft aan opleidingsmogelijkheden belangrijker te vinden dan de hoogte van het salaris. 



Secundaire voorwaarde

Over ontwikkelingsmogelijkheden als secundaire arbeidsvoorwaarde zijn werkgevers en werknemers het wel met elkaar eens. Op de vraag of de mogelijkheid tot ontwikkeling de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde is, antwoordt 80 procent van de werknemers en 70 procent van de werkgevers instemmend. Else Slegers, algemeen directeur van ISBW: "Het is opvallend om te zien dat werkgevers het idee hebben dat werknemers zoveel waarde hechten aan een vast contract en salaris, terwijl dat in veel mindere mate het geval is. In deze economisch onzekere tijden kunnen werkgevers soms geen vast contract bieden. Het is dus goed je als werkgever te realiseren dat het bieden van opleidingsmogelijkheden in plaats van een vast contract ook voor voldoende binding van werknemers kan zorgen. Bovendien sluiten werkgevers hiermee aan bij de trend dat werknemers zelfontplooiing steeds belangrijker zijn gaan vinden. Het is aan de werkgever om deze wens van werknemers voldoende te faciliteren."

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het nieuwe belonen: traditionele functiehuis definitief op de schop
 Werknemer kan te weinig over ambitie praten
 Meerderheid IT-managers heeft ontwikkelplan voor jonge medewerkers
 Werknemer ziet interne opleiding als belangrijkste ontwikkelfaciliteit
 
 
reacties
 
L. Stikkelman  |   | 
2-12-2012
 | 
11:42 uur
Als werk voor persoonlijke ontwikkeling wordt gebruikt, bestaat werk eigenlijk niet meer. Zou dat de trend van de (nabije)toekomst zijn?
J.G. Borghuis  |   | 
2-12-2012
 | 
12:34 uur
Wat bedoel je? Hoe definieer jij werk, welke waarde(n) heeft het voor je? Vanuit de materiële noodzaak / behoefte om te kunnen leven; of vanuit de overtuiging dat werk bijv. maatschappelijk bijdraagt aan ... enz.; of dat werk vooral bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling?
M.a.w. als werk niet deze 3 (of nog andere waarden) in zich heeft, dan is het misschien geen werk? Of juist omgekeerd: als werk primair zorgt voor persoonlijke ontwikkeling, dan kan / mag het geen werk genoemd worden.
Wie weet begrijp ik je niet goed, dus ik lees graag meer.


L. Stikkelman  |   | 
2-12-2012
 | 
19:08 uur
Geachte heer Borghuis, werken is nu veelal iets wat je doet om geld te verdienen, om een hypotheek te kunnen betalen, om te overleven. Maar als werk onderdeel wordt van een bewustwordingsproces, dan krijgt het woord 'werk' een andere betekenis. Zelf merk ik daar soms iets van, als mijn collega's mij een spiegel voorhouden hoe ik ben bijvoorbeeld. Of als ik merk dat het werk beter gaat en het eigenlijk niet uitmaakt of ik nu thuis ben of op mijn werk. Dus dan is er geen onderscheid meer tussen werken en iets anders. Zover is het voor mij nog niet, maar het kan wel. Bij Elektoor kun je daar meer ervaring mee op doen, daar ligt de nadruk op psychisch management. Ik heb de indruk dat dit psychische management iets is van de (nabije) toekomst.
'S.C.  |   | 
3-12-2012
 | 
23:46 uur
Tegenwoordig hoor je dat de meeste medewerkers liever Baanzekerheid hebben dan Ambitie, is ook wel zo in deze tijd,

Maar Persoonlijke ontwikkeling is ook belangrijk, echt iets vinden wat echt bij je past, ik ben van mening dat het echt wel voor een ieder is,

Wie heeft hier zijn of haar mening over? Of een heel ander mening,... ?
Rajesh  |   | 
3-04-2013
 | 
14:54 uur
Ik had de keuze om rond de 40.000 euro per jaar te verdienen of rond de 26.000 euro per jaar. Uiteindelijk heb ik gekozen om voor de baan te gaan waar ik een uitdaging in zag en waarin ik mijzelf verder kan ontwikkelen. Tot nog toe vind ik dit de leukste baan die ik in mijn carriere heb gehad.
S.C.  |   | 
3-04-2013
 | 
17:02 uur
@Rajesh,

Interessant,... Wat doe je nu precies? En verdien je nu wel minder?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10