zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wijziging pensioenbeleid biedt werkgever kans om werknemerprestaties te verbeteren

28 november 2012 - Slechts twee procent van de pensioenregelingen voldoet momenteel aan de voorgestelde fiscale kaders voor middelloonregelingen van kabinet Rutte II. Dat blijkt uit de pensioenbenchmark van Towers Watson, waarin gegevens van 50 procent de Nederlandse beroepsbevolking staan. Door de nieuwe fiscale kaders van Rutte II moeten veel pensioenregelingen worden aangepast.

In die regeling kunnen werkgevers weerstand wegnemen door zich opnieuw te bezinnen op het totale beloningsbeleid. De kabinetsplannen bieden daarmee ook kansen, zo stelt Towers Watson.



Pensioen als onderdeel van totaal beloningsbeleid
Pensioen is naast het salaris onderdeel van de beloning van de werknemer. John Smolenaers, senior consultant bij Towers Watson: "Een op de vijf werknemers weet niet of hij of zij pensioen opbouwt, terwijl er toch al gauw een dag in de week voor je pensioen werkt. Door te kijken naar de individuele situatie van een werknemer kun je de pensioenopbouw plaatsen in de totale bestedingsruimte. Een dertiger met twee kinderen heeft een andere bestedingsbehoefte dan een vijftiger zonder kinderen. Daar kun je dus ook de pensioenopbouw op aanpassen. Deze herbezinning op het beloningsbeleid verkleint de kennisachterstand rondom pensioen, zorgt voor meer financiële stabiliteit en aantrekkelijk werkgeverschap. Die stabiliteit komt niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever ten goede. Stabiele en betrokken werknemers presteren namelijk beter." 

Aanpassing loonruimte veroorzaakt geen daling pensioenkapitaal

Voor bijna acht op de tien pensioenregelingen is het maximale opbouwpercentage, de loonruimte om fiscaal aantrekkelijk pensioen op te bouwen, hoger dan in het regeerakkoord (1,75 procent). Het aangepaste percentage veroorzaakt echter niet per definitie een groter pensioengat. Sinds 2006 sparen werknemers met een percentage van 2,25 procent. Edwin de Jong, senior consultant bij Towers Watson: "We zijn echter eerder begonnen met het opbouwen van pensioenkapitaal, en gaan ook later met pensioen. De oude regeling leverde een gemiddeld pensioen op van 72 procent van het laatst verdiende inkomen. Met de nieuwe regeling is dat opgelopen tot 99 procent." Ook de beperking van het maximum pensioengevend salaris van 100.000 euro zorgt er voor dat de huidige pensioenregelingen niet voldoen aan de eisen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen naar 102 procent
 Zekerheidsindex stijgt, meer vertrouwen in economie en politiek
 Jongeren willen meer weten over pensioen
 HR verwacht negatieve gevolgen van verhoging pensioenleeftijd
 
 
reacties
 
M.B. Keus  |   | 
29-11-2012
 | 
11:45 uur
Hoe staat dit in verhouding tot Besch. premie regelingen? We weten allemaal dat deze regelingen, uitgaande van de fiscaal maximale staffel, voorzien in ongeveer maximaal 90% van het gemiddelde loon en maximaal uitkomen op ca. 70% van het eindloon(afh. van loonontwikkeling). In Rutte II wordt de staffel aangepast naar 7/9 van de huidige staffel, maar ook is de staffel omlaag i.v.m. eindleeftijd 67 jaar. Als je deze staffels doorrekend, kom je uit op ca. 85% van de huidige netto max. staffel, wat weer neerkomt op ca. 85% van 70% is ca. 60% van het eindloon
Of zie ik iets over het hoofd?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10