Nederlandse werknemer wil liefst geld in het kerstpakket
27 november 2012 -
Alle goede bedoelingen van het jaarlijkse kerstpakket ten spijt; Nederlandse werknemers willen als blijk van waardering het liefste geld van hun baas. Dit blijkt uit onderzoek van Poobies onder bijna 1.000 Nederlandse huishoudens. Zowel een eenmalige bonus als een structurele salarisverhoging zien werknemers als het ideale kerstpakket in crisistijd.
Maar liefst 22 procent van de ondervraagden wil het liefst een geldbedrag voor kerst, gevolgd door een salarisverhoging (vijftien procent) of een praktisch cadeau voor in de keuken (veertien procent). Opvallend is dat vrouwen liever geld in hun kerstpakket aantreffen dan mannen. Ook zijn ze gevoeliger voor een persoonlijk woordje van de baas. Mannen geven vaker de voorkeur aan een salarisverhoging of een contract voor onbepaalde tijd. Slechts twee procent van de werknemers heeft behoefte aan een mooie fles wijn in het kerstpakket.
Grootste kerstergernis: de commercie!
In het onderzoek is ook gevraagd naar de minder leuke kanten van Kerst. Als grootste kerstergernis komt de commercie rond Kerstmis naar voren. Een derde van de respondenten raakt geïrriteerd door de overdaad voor kerst in winkels, op straat, op de radio en televisie. ‘Het lijkt wel of ze er ieder jaar vroeger mee beginnen en het steeds erger wordt!’ aldus een van de ondervraagden. Ergernis nummer twee betreft het verplichte familiebezoek. Gezellig naar opa en oma of op visite bij de schoonfamilie is voor maar liefst 26 procent van de mannen en 24 procent van de vrouwen een grote opgave. Winkels die tijdens de kerst gesloten zijn, zorgen verder bij tien procent voor irritatie en stress.
Kerst voorbij? Strijd tegen de kilo’s begint Na de feestdagen gaan Nederlanders massaal naar de sportschool (35 procent) of op dieet (23 procent) om de overtollige kerstkilo’s kwijt te raken. Cosmetische chirurgie om gewicht te verliezen vinden de meeste ondervraagden te drastisch, maar een oogje toeknijpen op de weegschaal mag best.
Tja, in de crisistijd is geld veel fijner om te ontvangen dan een kerstpakket. En, laten we eerlijk zijn, ik denk dat een merendeel van de werknemers die een kerstpakket ontvangen, de helft van de producten niet eet en deze of weggooit of aan iemand anders geeft. Dat is enorm zonde. Gelukkig heeft mijn payrolling bedrijf besloten om dit jaar ons geen kerstpakket te geven maar een geldbedrag.
Als bedrijven nu 4/5de deel van het geld wat ze spenderen aan de werknemer geven (als kerstpakket cadeau) en 1/5de deel aan goede doelen besteden, dan zijn deze doelen ook nog eens geholpen.