zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wereldwijd chronisch tekort aan hoogopgeleiden

14 november 2012 - De wereld zit in een economische paradox. Veel landen worden op dit moment geconfronteerd met een hoge, stijgende werkloosheid, in combinatie met een chronisch tekort aan hooggeschoold personeel. Dit wordt veroorzaakt door een inflexibele arbeidsmarkt, kwaliteit van onderwijs en de economische crisis met als gevolg een nog hevigere wereldwijde concurrentiestrijd om talent en stijgende salarissen voor hooggekwalificeerd personeel.

Deze conclusies komen voort uit onderzoek van Hays en Oxford Economics. De ‘Hays Global Skills Index 2012’ geeft de dynamiek weer van de arbeidsmarkten en de beschikbaarheid van professionele competenties in de 27 belangrijkste economieën van de wereld. 



Talent mismatch
Uit het onderzoek blijkt dat er in Nederland nauwelijks sprake is van een zogeheten ‘talent mismatch’, oftewel een lange termijn werkloosheid in combinatie met lang openstaande vacatures. Hieruit blijkt dat het beschikbare arbeidspotentieel in ons land over de vaardigheden beschikt waar werkgevers naar op zoek zijn. Ook is er in Nederland geen sprake van een algemene loondruk op de arbeidsmarkt. Daar tegenover staat dat er wel een hoge loondruk is binnen industrieën met een grote behoefte aan talent, zoals de technische en hightech sector. 

Specifieke problemen per land
Het rapport toont dat elk onderzocht land wordt geconfronteerd met specifieke problemen op de arbeidsmarkt voor professionals. Zo hebben zestien van de 27 landen in zekere mate last van krapte op de arbeidsmarkt ondanks de wereldwijde economische vertraging. Als gevolg hiervan ontstaat looninflatie maar worden ook belangrijke functies niet ingevuld, waardoor verdere economische groei wordt tegengehouden. De zwaarst getroffen landen zijn Duitsland en de Verenigde Staten, met grote tekorten aan hooggeschoold personeel en tegelijkertijd een hoge werkloosheid. Aan de andere kant van de schaal, voornamelijk in de eurozone, zitten de landen met wat meer speelruimte op de arbeidsmarkt. Landen als Italië en België hebben het minst te maken met een tekort aan hoogopgeleiden. 

Paradox
Alistair Cox, CEO van Hays zegt: "De Hays Global Skills Index illustreert een belangrijke paradox in de wereld van hooggeschoolde arbeid. Veel landen hebben een hoge werkloosheid, maar werkgevers hebben grote moeite om voldoende hooggeschoold personeel te vinden voor specifieke functies. Ironisch genoeg heeft de wereld een tekort aan professionals die kunnen helpen bij het stimuleren van economische groei, en daarmee kansen kunnen creëren voor werklozen." 

Over het onderzoek
De Hays Global Skills Index geeft elk land een score tussen de nul en tien op basis van zeven essentiële factoren die invloed uitoefenen op de arbeidsmarkt. De score wordt berekend aan de hand van een analyse van zeven verschillende onderdelen waaronder onderwijsniveau, flexibiliteit van de arbeidsmarkt en loondruk.
Een score boven het middelpunt van 5,0 suggereert dat werkgevers moeite hebben om de benodigde competenties in te vullen en te maken hebben met schaarste op de arbeidsmarkt. Een score van lager dan 5,0 wijst op een minder kritische arbeidsmarkt met weinig beperkingen in het aanbod van geschoolde arbeidskrachten. Nederland scoort een 4,2 in het onderzoek. Robert van Veggel, Managing Director Nederland zegt daarover: "Deze score wijst er op dat vraag en aanbod redelijk goed in balans zijn en de druk op de Nederlandse arbeidsmarkt gematigd is. Echter, binnen technische en innovatieve sectoren doen zich wel degelijk tekorten aan hooggeschoold personeel voor."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tegenstellingen krapte arbeidsmarkt groter
 Glazen plafond is niet het enige obstakel voor vrouwen
 Vier leiderschapsboodschappen die uw talent moet horen
 Dreigend tekort aan 300 miljoen specialisten in 2030
 
 
reacties
 
Marco Goertz  |   | 
21-11-2012
 | 
09:20 uur
Managing director Nederland blijft maar roepen om hoog opgeleide mensen, maar zou veel meer aandacht moeten besteden aan de sociaal-intermenselijke processen. Uit eigen ervaring op het gebied van mens en organisatie ontwikkeling zie ik steeds vaker dat de druk op deze hoogopgeleide doelgroep demotiverend werkt, waardoor rendement uitblijft. De economie gaat steeds sneller en blijkt dus ook steeds minder duurzaam te worden. Hoogopgeleide mensen worden vaak als instrumenten gezien die je inkoopt met de wetenschap dat ze bij de aanschaf al weer verouderd zijn. Overal signalen over het afnemen van. Interesse voor technisch onderwijs en stagneren van innovatie. Overal signalen over te hoge werkdruk en mensen die ontevreden zijn over hun werksituatie. Wordt het niet eens tijd dat ondernemend Nederland echt wakker wordt en zich eens echt achter de oren krapt.
Randa Coma Santa  |   | 
23-11-2012
 | 
13:51 uur
Wat een grappige gehypte kop boven dit artikel.
Blijkbaar bepaalt ''de Wereld'' de snelheid van ontwikkeling en niet de mens. Gelukkig is er een chronisch tekort en ik hoop dat dat nog veel grote wordt. Zolang we namelijk nog niet in staat zijn om een wereldbeeld te vormen op basis van consensus over hoe deze aardkloot er uit zou moeten zien, kunnen we beter even in een slow-stand staan.
Voor je het weet gaan al die hoogopgeleiden met gesepareerde en tegenstrijdige kapitalistische dingen aan de gang die deze aarde alleen maar verpesten.
Ellen  |   | 
8-08-2013
 | 
17:18 uur
In deze tijden merk je dat de vraag om hoogopgeleiden ook stijgt, omdat voor laagopgeleide functies de eis nu veel hoger (veel te hoog) wordt gelegd.
De werkgever denkt dat hij nu makkelijk aan hoogopgeleide mensen kan komen, en deze kan onder betalen in een niet passende baan, niet uitdagend genoeg.
Dit gaat zodra het economische tij keert behoorlijk fout. Veel van de hoogopgeleiden die nu uit noodzaak zo'n baan onder niveau accepteren, zullen dan weer op zoek gaan naar een baan die wel passend is (inclusief het passende salaris).

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10