13 november 2012 -
Werknemers worden door hun werkgever onvoldoende ondersteund in de verdere ontwikkeling van hun carrière. Dat dreigt een negatieve impact te hebben op de productiviteit van de onderneming en de verdere professionele ontwikkeling van de werknemer. Dat is de conclusie van een enquête onder 2.000 Britse werknemers van YouGov en Fairplace, zo schrijft Express.be.
39 procent van de respondenten heeft nog nooit een gesprek met hun leidinggevende kunnen voeren over hun carrière.
Andere werkgever
De onderzoekers stelden verder vast dat slechts zestien procent van de ondervraagden van mening is dat de huidige baan binnen zijn carrièreplan op langere termijn past. Bovendien geeft slechts elf procent aan dat carrièreplan bij zijn huidige werkgever te kunnen realiseren. Er wordt echter ook opgemerkt dat slechts dertien procent van de carrièregesprekken door de betrokken werknemers als positief werd ervaren. Bovendien zegt 26 procent ook niet van plan te zijn om met een manager over zijn carrièreontwikkeling op langere termijn te praten. In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierentwintig jaar loopt dat zelfs op tot 41 procent.
Stuurloos personeelsbestand
"Het onderzoek toont aan dat werkgevers er niet in slagen om een cultuur te creëren waarin het personeel het gevoel heeft op een open en oprechte manier over zijn ambities te kunnen praten," stipt Penny de Valk, chief executive van Fairplace, aan. "Dat probleem leidt tot een stuurloos personeelsbestand dat zich gewoon laat meedrijven in plaats van zich betrokken en gemotiveerd op te stellen. Naarmate het idee vcan een baan voor het leven verdwijnt, moeten bedrijven meer moeite doen om aan te tonen dat de doelstellingen van hun organisatie in dezelfde lijn liggen als de individuele doelen van de werknemers."
Bron:Express.be
Een interessante en voor de hand liggende conclusie die ik herken uit mijn ervaring als manager en mijn loopbaanpraktijk. Serieus met elkaar praten over ambities lijkt beperkt te zijn tot het jaarlijkse of tweejaarlijkse POP-gesprek. Ik wil hier wel aangeven dat de medaille twee kanten heeft. Ook de werknemer zelf vindt het niet vanzelfsprekend om over de toekomst na te denken. ''Het gaat zo als het gaat en het is altijd nog goed gegaan.'' Dat lijkt een overheersende gedachte te zijn. Behalve als het gaat om potentials of om vastlopers. Of te wel, er is aandacht voor loopbaan als er perspectief in zit, of wanneer er juist geen perspectief meer is. In deze tijd, waarin baanzekerheid steeds minder vanzelfsprekend wordt, is het juist keihard nodig dat werkgevers en werknemers met regelmaat stil staan bij werk en loopbaan. Als een soort APK.
Voor de redenen van de beperkte aandacht voor loopbaangesprekken heb ik wel wat aanwijzingen.
Allereerst is ''men'' nog niet doordrongen van de gedachte dat een loopbaan ook onderhoud vraagt. Dat werkgevers nog te weinig gewend zijn om het toekomstplaatje van hun onderneming te vertalen naar hun behoefte aan kwaliteiten en mensen. En dat werknemers nog te weinig bezig zijn met het in standhouden van hun ''verdiencapaciteit'' op de langere termijn. Met als gevolg dat als de nood niet hoog is, of de kansen niet groot genoeg, andere zaken voorrang krijgen.
Als tweede dat werknemers en werkgevers/leidinggevenden vaak te weinig handvatten hebben om een gesprek over de loopbaan in te gaan.
Als derde dat zij te weinig aandacht geven voor een serieuze voorbereiding van dergelijke gesprekken.
Dit rijtje is ongetwijfeld met gemak aan te vullen. Ik zou hieraan zelf tenslotte nog als ten vierde willen toevoegen het feit dat de manager ook ''de manager'' is, waardoor het voor medewerkers lastig is om vrijuit over hun ambities te spreken.
Samenvattend: nadenken en spreken over loopbaan is nog lang niet vanzelfsprekend en vraagt zowel van werkgever als van werknemer een andere manier van kijken naar werk en carrière.
Het is inderdaad juist dat bedrijven meer moeite moeten doen om aan te tonen dat de doelstellingen van hun organisatie in dezelfde lijn liggen als de individuele doelen van de werknemers. Nog te weinig organisaties zijn zich bewust van de noodzaak hiervan om medewerkers duurzaam te binden en vanuit bevlogenheid te laten werken. Wij bieden in deze context het revolutionaire ''BigFiveForLife-Business'' programma aan. Resultaat is dat de financiële performance verbetert, de productiviteit stijgt, het ziekteverzuim daalt en de (vrijwillige) uitstroom van medewerkers vermindert. Soft skills leveren harde euro's op!