Jong talent verrast grote bedrijven met oplossingen grondstoffenschaarste
12 november 2012 -
In teamverband formuleerden de future leaders tijdens het Future Leaders Event een antwoord op de vraag hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) kan bijdragen aan de oplossing van schaarste en hoe dit vraagstuk omgebogen kan worden tot een business kans.
In aanwezigheid van Prinses Máxima riep een deskundige jury bestaande uit onder andere ex-minister Joris Voorhoeve en hoogleraar Future Energy Systems Ad van Wijk het team 'Grondstoffen 1' als winnaar. Avalon van Liempt, captain van het winnende team adviseerde Vodafone om een online platform in te richten om gebruikte mobiele telefoons in te zamelen. Zo kunnen deze wereldwijd worden doorverkocht, wat de druk op grondstoffenvoorraden vermindert. Juryvoorzitter Joris Voorhoeve was gecharmeerd van het idee voor een modulaire telefoon. "Onderdelen als het beeldscherm, toetsenbord en de batterij zouden onafhankelijk hergebruikbaar moeten zijn. Dat Zo kunnen we de economische levensduur van telefoons verlengen."
Businesscases Dit jaar stonden de ‘kansen van schaarste’ centraal. Enkele (multi)nationale bedrijven presenteren concrete (inter)nationale business case rondom de schaarstethema’s water, voedsel, energie, grondstoffen en arbeid. Zo vroeg Vodafone (grondstoffen) de high potentials mee te denken hoe Vodafone de mobieltjeskringloop kan sluiten zodat waardevolle en schaarse mineralen en metalen een nieuw leven krijgen. FrieslandCampina vroeg (water) advies om twintig procent verbetering op het waterverbruik te realiseren door het ‘restproduct’ (water uit melk) in te zetten als waardevol product. Alliander (energie) vroeg advies over een mogelijke systeemverandering om de klimaatdoelstellingen in 2012 nog te kunnen behalen. Douwe Egberts (voedsel) wil dat duurzaam geproduceerde koffie de norm wordt en vroeg high potentials mee te denken over hun rol daarin. USG People (arbeid) vroeg adviezen hoe de structurele mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt opgelost kan worden.
Jury De jury bestond uit Joris Voorhoeve (ex-minister, lector Internationale Vrede, Recht en Veiligheid Haagse Hogeschool), Menno Holterman (Bestuurslid Netherlands Water Partnership), Ad van Wijk (hoogleraar Future Energy Systems TU Delft), Lucas Simons (Young Global Leader, oprichter NewForsight, oprichter Utz) en Bernd Hendriksen (partner KPMG Sustainability) Zij kreeg achttien vernieuwende, adviezen gepresenteerd, waaruit zij een winnaar koos.
Schaarste
Met de aanhoudende toename van de wereldbevolking en opkomende markten is schaarste een aanhoudend dilemma. Aardse hulpbronnen raken uitgeput en de grenzen van de rekbaarheid van onze planeet en onze arbeidsmarkt komen steeds dichterbij. Grote bedrijven zijn zich hier steeds meer van bewust, gesterkt door recente onderzoeken van onder andere de Club van Rome en KPMG. Juryvoorzitter Joris Voorhoeve: "Ontwikkelingen op het gebied van schaarste raken ons vroeg of laat allemaal. Het Future Leaders Event kan het verschil maken tussen voorbereid of verrast." Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland: "Grote bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij het vertalen van schaarste in kansen en innovaties. Het is een verhaal over niet alleen technische oplossingen. Bij duurzaamheid gaat het vooral ook om sociale innovatie waarbij slim samenwerken en inspirerend leiderschap speerpunt thema’s zijn."
Duurzaam leiderschap
"Met het Future Leaders Event willen we high potentials van 25 tot 35 jaar laten ervaren dat duurzaamheid een enorme inspiratiebron is bij het leiden van een onderneming of een overheidsorganisatie," volgens Lageweg. "De wereld verandert steeds sneller. Daarom is modern en dynamisch leiderschap belangrijk", aldus Voorhoeve. "Het Future Leaders Event helpt daarbij, door nieuw talent aan te moedigen, zelfs te ontdekken. Het is noodzakelijk dat jonge mensen tijd nemen in hun carrière om zich te oriënteren op wat de toekomst kan brengen."