zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meerderheid voor nivelleren, niet met inkomensafhankelijke zorgpremie

7 november 2012 - Zo'n 38 procent van de Nederlanders staat positief tegenover het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken tegen 42 procent negatief. PvdA en VVD stemmers denken precies omgekeerd over dit onderwerp; ca. 60 procent van de PvdA-ers is positief en zo'n 60 procent van de VVD stemmers is negatief. Naarmate het inkomen van de ondervraagden hoger is, denkt men negatiever over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Het overgrote deel van Nederland (64 procent) is niet bereid om meer zorgpremie te betalen. Pas bij een inkomen vanaf twee keer modaal (vanaf 65.000 euro) begint de bereidheid te bestaan om meer zorgpremie te gaan betalen. 



Verdere nivellering
Overigens vindt 70 procent van de Nederlanders dat er best verder mag worden genivelleerd. Dit geldt ook voor een meerderheid van de hogere inkomens (twee keer modaal en meer dan twee keer modaal). Ook een meerderheid van de VVD stemmers (54 procent) vindt nivelleren een goed idee maar de zorgpremie is volgens 60 procent van hen hiervoor een ongeschikt middel.
Dit blijkt uit de resultaten van een door Intomart GfK gehouden marktonderzoek waarvan de resultaten zojuist bekend zijn gemaakt. (n=750, achttien jaar en ouder, representatief voor Nederland). Onder de minimum inkomens (minder dan 12.500 euro) denkt 63 procent positief over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Vanaf een modaal inkomen (32.500 - 39.000 euro) slaat het om naar overwegend negatief. Bij een inkomen van meer dan twee keer modaal (77.500 euro of meer) is 74 procent hierover negatief, waarvan het grootste deel zelfs zeer negatief.
Op de vraag hoe deze verandering van de zorgpremie voor het huishouden zal uitpakken, denkt 56 procent van de ondervraagden er financieel op achteruit te gaan en slechts zeventien procent denkt dat de veranderingen gunstig zullen uitpakken. 

Aanvullende verzekeringen
Ruim een vijfde van de ondervraagden (22 procent) is van plan om kosten te besparen door aanvullende verzekeringen te gaan schrappen. Een kleine twintig procent geeft aan zicht te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Vanaf een modaal inkomen is men steeds meer bereid om te switchen van verzekeraar. Bij een inkomen van meer de twee keer modaal geeft zelfs 37 procent aan een andere zorgverzekering te overwegen.
Slechts vijftien procent denkt dat de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie, zoals nu gepresenteerd, zullen doorgaan. 68 procent denkt dat de plannen in afgezwakte vorm hun vervolg zullen krijgen en zeventien procent geeft aan te denken dat de plannen van tafel gaan

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 PwC positief kritisch over belastingplannen Rutte II
 'Alleen regenboogcoalitie kan chaos na verkiezingen voorkomen'
 Bezuinig door te hervormen
 Nederlanders bezuinigen nu meer dan vijf jaar geleden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10