zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grootste investmentmanagers verliezen assets

7 november 2012 - De totale waarde van assets van de 500 grootste fondsenmanagers ter wereld, zijn in 2011 met ongeveer drie procent in waarde gedaald naar 63 biljoen dollar. Dit is een breuk met de trend van de laatste twee jaar,.De waarde nam toen toe met respectievelijk zestien procent in 2009 en vier procent in 2010.

Uit onderzoek Pensions & Investments / Towers Watson World 500 blijkt dat de waarde van assets nu onder het niveau ligt van 2006 (64 biljoen dollar) en dat het grootste verlies in 2011 werd geleden door de twintig belangrijkste managers, met een daling van ongeveer zeven procent. 



Wisselende prestaties
Gerard Roelofs, hoofd Investment Continental Europe bij Towers Watson: "2011 was voor de meeste assetmanagers wederom een onvoorspelbaar jaar met wisselende prestaties afhankelijk van omvang, strategie en het soort assets. Ontwikkelingen in de tweede helft van 2011 en begin 2012 herinneren ons eraan dat de onderliggende economische situatie onveranderd zwak is. Institutionele beleggers blijven daarom terughoudend bij het nemen van risico’s." 

Assetmanagers
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met de belangrijke Amerikaanse beleggingskrant Pensions & Investments, laat ook zien dat de top twintig nog steeds voor een groot deel bestaat uit assetmanagers van banken, terwijl het aantal onafhankelijke managers gelijk is gebleven. In deze top twintig bevinden zich elf Amerikaanse investmentmanagers, die in totaal meer dan 64 procent van de assets beheren. Daarnaast bevat de lijst acht Europese managers (33 procent van de assets) en één Japanse manager (drie procent van de assets). In het totaal laten de assets van Japanse managers over 2011 een groei zien van zes procent, terwijl bij Europese en Amerikaanse managers sprake is van een daling van respectievelijk zeven procent en een procent.
Roelofs: "De twintig grootste assetmanagers leden in 2011 het grootste verlies; er was sprake van een aanzienlijke daling van hun aandeel en van een trendbreuk na de sterke groei in de voorgaande twee jaar. Assetmanagers staan weer onder druk doordat performance fees opdrogen in dalende markten, klanten lagere tarieven eisen en op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Maar managers die de les van de afgelopen jaren hebben geleerd – door nauwlettende bewaking van de overhead, geen wildgroei van producten en betere afstemming van tarieven – blijven eerder winstgevend." 

Assetmanagers in ontwikkelingslanden
Volgens het onderzoek hebben assetmanagers in ontwikkelingslanden hun aandeel van totale assets in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld tot ongeveer vijf procent. In dezelfde periode zijn assets die worden beheerd door de twintig belangrijkste managers bijna in waarde verdubbeld tot ongeveer 25 biljoen dollar. Het onderzoek laat zien dat de spreiding van assets in de afgelopen tien jaar is verschoven ten gunste van managers in de VS, Canada en Frankrijk, met een groei van het aandeel van respectievelijk zes procent, drie procent en twee procent. Dit terwijl managers in Zwitserland, Japan en het Verenigd Koninkrijk hun aandeel in dezelfde periode zagen dalen met zes procent, drie procent en twee procent.
Sinds 2001 is het aantal passieve assets dat wordt beheerd door de grootste managers met meer dan twaalf procent per jaar gestegen. Voor alle top 500 managers was dat vijf procent per jaar in dezelfde periode. In 2011 bedroeg de daling van passieve assets, beheerd door de grootste managers, meer dan een procent. Dit is de derde en tevens kleinste daling voor passieve assets sinds het begin van het onderzoek. 

Toename van passief management
Jeroen Molenaar, Senior Investment Consultant bij Towers Watson: "Institutionele beleggers zijn steeds meer op zoek naar de meest efficiënte manier om hun assets te investeren, hetgeen heeft geleid tot een toename van passief management met lage kosten en een systematische aanpak, ook wel 'smart beta' genoemd. Hoewel smart beta geen vervanging is voor goed actief management, stelt het beleggers wel in staat om gericht te beleggen met behulp van strategieën die niet eenvoudig kunnen worden gereproduceerd met een systematische benadering, en waarvoor sterke en evidente vaardigheden noodzakelijk zijn. Het is logisch dat institutionele beleggers steeds minder bereid zijn om te betalen voor actief management om te kunnen beleggen in markten en op zoek gaan naar de goedkoopste en efficiëntste manier om dit te bereiken." 
De grootste stijgers in de top 50 (inclusief groei door fusie of overname) in de afgelopen vijf jaar zijn Great-West Lifeco (45 plaatsen, van 93 naar 48), Nippon Life Insurance (22 plaatsen, van 39 naar zeventien), Wells Fargo (21 plaatsen, van 52 naar 31), Federated Investors (twintig plaatsen, van 67 naar 47) en Meiji Yasuda Life Insurance (twintig plaatsen, van 70 naar 50).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Economie in de eurozone blijft achter
 AEX bedrijven verliezen concurrerend vermogen
 Brazilië – een succesverhaal voor buitenlandse investeerders
 Private Equity stimuleert productiviteit en werkgelegenheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10