Een derde Nederlandse werknemers krijgt beloofde opleiding niet
6 november 2012 -
Bijna een derde van de Nederlandse werknemers krijgt nooit de opleiding die hen is beloofd door de werkgever. Ruim vijftien procent geeft aan dat de beloofde opleidingen uiteindelijk interne, door collega’s verzorgde trainingen blijken te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Springest.nl onder 508 respondenten.
Werknemers die een opleiding aangeboden krijgen, merken vaak dat het in werkelijkheid een hele klus is om deze ook daadwerkelijk te mogen volgen. Bijna een derde krijgt de beloofde opleiding niet en bij 7,5 procent lukt dat alleen na lang aandringen. Ruben Timmerman, oprichter van Springest.nl: "Vooral startende professionals zetten nu in op ontwikkeling en zijn veelal bereid daarvoor een lager salaris te ontvangen. Jammer genoeg stuit een grote groep op flinke tegenslag wanneer zij merken dat ze de beloofde opleiding niet krijgen of dat het slechts om een interne opleiding gaat die een collega geeft. Met een startsalaris is het zelf betalen van een opleiding voor hen niet haalbaar."
Contractueel vastleggen
Opleidingen of een opleidingsbudget worden vaak als secundaire arbeidsvoorwaarde besproken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. In de praktijk blijkt echter dat het lastig is om dit budget als werknemer daadwerkelijk in te zetten. Bij 45 procent van de Nederlandse werknemers is alles goed geregeld. Zij mogen binnen een bepaald budget zelf een relevante opleiding kiezen. "Werknemers doen er goed aan om afspraken over opleidingen op te laten nemen in hun arbeidscontract. Dan staan deze zwart op wit en voorkomt u onduidelijkheden als u eenmaal aan het werk gaat," aldus Timmerman.
Een infografic naar aanleiding van dit onderzoek vindt u hier.
Vooral nu tijdens de crisis is het moeilijk om de beloofde opleiding te 'krijgen' van de werkgever. Ik vraag me af hoeveel werknemers dit succesvol contractueel vast hebben gelegd.