zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Regeerakkoord zet flexwerkers in de kou

5 november 2012 - In het regeerakkoord van VVD en PvdA is er geen enkele aandacht voor duurzame inzetbaarheid van flexkrachten. Deze gigantische uitdaging, die een op de vier werkenden in Nederland raakt, wordt overgelaten aan de sociale partners. Complete kolder in de polder, betoogt Pieter Molijn, oprichter van detacheringsbureau Meurs & Molijn.

Voor het eerst in de geschiedenis leven er in Nederland meer mensen van boven de 40 jaar dan daaronder. Vergrijzing is een gigantisch maatschappelijk probleem, maar in dit regeerakkoord helaas geen onderwerp. Het ontslaan van oudere werknemers wordt alleen maar makkelijker en vooral ook een stuk goedkoper gemaakt. 



Ontslagrecht
Versoepeling van het ontslagrecht betekent vanzelfsprekend meer flexwerk. Dat regelen we later wel, stelt het regeerakkoord: ‘We streven naar een overeenstemming met de sociale partners over de sociale agenda’ en ‘We bezien de mogelijkheid om de WW-premie per werkgever te differentiëren op basis van criteria van goed werkgeverschap’.
Oudere werknemers die zijn ontslagen mogen terugkeren als flexkracht zonder perspectief op de arbeidsmarkt. Na één jaar WW zitten ze aan de bedelstaf. Hoe 'sterk en sociaal' is dat? vraagt Molijn zich af. 

Inzetten op ontwikkeling
Molijn: "Hoe vergroot je de kansen op een baan voor mensen boven de 40? Door ze op te leiden in lijn met de vraag. Helaas biedt het regeerakkoord hier ook geen enkele visie op. Competenties verouderen intussen zo snel dat ze niet zijn bij te scholen. Uw opleiding van nu is over vier jaar, als u er net mee klaar bent, al achterhaald.
Fondsen zoals STOOF (STichting Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen) hebben behoorlijk wat geld in kas, maar investeren veel te weinig in duurzame opleiding en ontwikkeling.  We prikken een dam door en dan zien we later wel hoe we het opdweilen. Toen we de grenzen openstelden voor Oost-Europeanen dacht de regering ook dat er maximaal zes duizend Polen bij ons zouden komen werken. Dit zijn er uiteindelijk honderdduizenden geworden. Complete chaos was het gevolg en al jaren zijn we bezig om ervoor te zorgen dat deze mensen humane huisvesting en een fatsoenlijk loon ontvangen. Het probleem van de vergrijzing op de arbeidsmarkt los je niet op door hard te bezuinigen op uitkeringen, maar juist door hoog in te zetten op opleiding en ontwikkeling: een beleid dat is afgestemd op de dynamische arbeidsmarkt van nu en dat gericht is op de duurzame inzetbaarheid van arbeidskrachten."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer flexwerkers door crisis
 Vergrijzing biedt kansen, vereist verandering
 Recessie en vergrijzing maakt investeren in personeel noodzakelijk
 Visie op talent ontbreekt
 
 
reacties
 
Paul  |   | 
5-11-2012
 | 
14:49 uur
Helaas al te waar dat aan de 45+ werknemers en ZZP' ers in het kader van de senioriteitseconomie niet, maar dan ook niets wordt gedaan.
Het is bijna 2015. Dan is zowat geheel ''Babyboom N''L met pensioen en zijn er gigantische arbeidsmarkttekorten.

Alleen goedkope arbeidskrachten uit de BRICS landen of Oost-Europa halen, lost het probleem van tekort aan bij voorbeeld hoger opgeleiden niet op. NL denkt helaas kort cyclisch en bezuinigend.
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
5-11-2012
 | 
17:12 uur
Vreselijk om te horen en lezen dat de ww maximaal maar 12 maanden duurt en dat de 50+ers in de 'steek' worden gelaten. Deze mensen zijn juist heel belangrijk voor bedrijven. Ik vraag me dan ook af of de rest van de kabinetsleden hiermee akkoord gaan.
Henk  |   | 
6-11-2012
 | 
16:13 uur
Boven de 50 vergeet het maar (zeer moeilijk ook voor diegeen die zichzelf als onmisbaar acht en diploma's meer of minder maakt allemaal niet uit)
Ontslag is veel gemakkelijker gemaakt.
Doorwerken liefst tot je dood gaat.
Alles staat in het teken van lagere lasten voor de werkgever en dat moet dan de hoofd oplossing voor de huidige sores vormen?.
En dan ook nog eens 12 maand ww en daarna bijstand niveau (12 maand om zo snel mogelijk je woning te verkopen).
Wat een drama.
NumoQuest®  |   | 
6-11-2012
 | 
22:34 uur
Het artikel stelt het juist. In het regeer akkoord staat vrij vertaalt inderdaad dat dit issue zal worden overgelaten aan de sociale partners.

Verlenging van Balkenende
Ik noem dit een verlenging van hetgeen Balkenende gedurende zijn kabinetten ook heeft gedaan. Beetje links, beetje rechts, beetje vooruitschuiven en voorts helemaal niets doen.

De grote Leugen
De grote leugen bestaat hem hier in dat de onderdelen van het akkoord voor minder dan 75% is wat beide partijen hebben gepresenteerd en gepretendeerd naar hun eigen achterban.

Vervolgens komen deze maatregelen inhoudelijk als duveltjes uit doosjes en zowel Samson als Rutte wisten dit van tevoren en kan men in dit opzicht niet alleen spreken van kiezersbedrog, maar nog veel ernstiger. Iets wat men van Balkenende klaarblijkelijk heeft afgekeken toen die het referendum de nek omdraaide en zijn handtekening zette onder het verdrag van Lissabon.

Vergrijzing
Tijdens de lessen economie in de jaren '70/'80 was al bekend dat er een grote vergrijzing zou komen. De opeenvolgende kabinetten hebben nagelaten hier ook maar iets aan te doen en eigenlijk de opvolgende kabinet domweg opgezadeld met dit aankomende probleem.

Hoe tackle je het probleem van de 35+er?
Het is namelijk niet ouder dan 40 die is uitgerangeerd, het is zelfs dat je met 35 al mag vrezen op zeer eenvoudige wijze aan de kant te kunnen worden gezet.

Het probleem is bijzonder eenvoudig te tacklen door drie punten direct te implementeren.

1. Stel leeftijds- discriminatie strafbaar
Maak dit een economisch delict en je bent onmiddellijk van dit probleem af. Het scheelt namelijk allerlei vage ideeën en plannen van overheden die veel geld kosten maar per saldo niets opleveren.

2. Positieve discriminatie
Daar waar werk is gaat de Nederlandse nationaliteit voor.
Natuurlijk mag je hierop protesten uit Brussel verwachten doch die zijn eenvoudig weg te pareren door te stellen dat het hier een interne Nederlandse aangelegenheid betreft.

3. Werk maken van langere arbeidscontracten
In de basis is een vast dienstverband weinig schokkend. Een aantal zaken kunnen heel goed door twee partijen contractueel worden geregeld. Zo ook een eventueel afscheid.

Dat afscheid hoeft helemaal niet zo duur te zijn wanneer men de verplichting van de 'gouden handdruk' wettelijk bepaald achterwege laat. Plaats hiervoor een inspanningsverplichting van werknemer en werkgever, en je komt al een heel eind.

Als laatste moet de werkgever zich terdege beseffen welke schade deze momenteel loopt. Niet alleen zeer waardevolle krachten laat u onbenut aan de kant staan, ook hier geld voor u dat goedkoop duurkoop is. Immers, u kunt uzelf geen enkele solide continuïteit meer garanderen, en dat kost u veel meer dan u wellicht beseft.

Terug naar de rede....
We zien vele stuitende zaken, uitspraken, misrepresentatie, regelrecht politiek en ambtelijk bedrog, en de waan van het moment. Om hier rust in te brengen zou het juist voor de ondernemer, de manager en zeker ook die waardevolle kracht, zeer goed zijn te beseffen dat een stuk cohesie, vertrouwen in elkaar, en wat solidariteit, de Nederlandse economie zeer veel goed kan brengen.

Dat is namelijk vele malen meer dan de politiek heden ten dage de belastingbetaler en kiezer betoond.

Laten we wel zijn, zo ingewikkeld hoeven we het uiteindelijk ook weer niet te maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10