Nauwelijks beweging in de Global Gender Gap rangschikking
5 november 2012 -
Het jaarlijkse Global Gender Gap rapport vertelt een traag en voorspelbaar verhaal. Vrouwen halen hun achterstand tegenover mannen weliswaar in, maar het vergt zeeën van tijd. Verloren tijd, zo meent het World Economic Forum dat het rapport samenstelt. Want de samenhang tussen vrouwelijke deelname aan het economisch proces en de welvaart van een land is een feit. 6Minutes.be vertaalde de bevindingen.
Het Global Gender Gap rapport rangschikt 135 landen (93 procent van de wereldbevolking), op basis van de manier waarop ze middelen en kansen over hun vrouwelijke en mannelijke populatie verdelen. De economische en politieke participatie, onderwijs, gezondheid, overlevingskansen en sekseratio vormen de criteria; de data komen van de Verenigde Naties.
Europa domneert
Europa domineert de ranking. Niet verrassend is dat landen in het noorden voortrekkers zijn wat het dichten van de genderkloof betreft. IJsland is nog steeds de absolute koploper, gevolgd door Finland, Noorwegen, Zweden en Ierland. Denemarken staat op de zevende plaats en Zwitserland sluit de top tien af. Nederland en België staan respectievelijk op elf en twaalf. De Zuid-Europese landen doen het een stuk minder goed met Italië op de 80ste plaats, Griekenland op 82 en Turkije onderaan op 124.
Enrome kloof politieke participatie
Wereldwijd gezien is de gender kloof wat economische participatie betreft slechts voor 60 procent gedicht. In sommige landen haalt men zelfs de 50 procent niet en in meer dan de helft van deze groep bedroeg het inlopen van de achterstand zelfs geen vijf procent in de afgelopen zeven jaar. Politieke participatie is helemaal een pijnpunt: globaal is er slechts twintig procent van de kloof gedicht. De Verenigde Staten gaan er vijf plaatsen op achteruit om op 22 te belanden, vanwege het kleiner aandeel vrouwen in het politiek apparaat. Brazilië stijgt twintig plaatsen naar 62 vanwege van het aantal vrouwelijke ministers.
De Filipijnen is op acht het hoogste gerangschikte land uit Azië dankzij de succesvolle gezondheidszorg en het goede onderwijs voor vrouwen dat in hun stevige economische activiteit uitmondt.
China, met zijn afwijkende sekse ratio ten nadele van vrouwen, scoort laag wat gezondheid en overlevingskansen betreft en hoog wat vrouwelijke werkkrachten aangaat. Japan en Zuid-Korea doen het slecht en India is op 105 het laagst gesitueerd van de BRIC landen.
In de Arabische landen is er vooruitgang met tien procent voor Saoedi-Arabië terwijl het land zich toch nog altijd op plaats 131 van de ranking bevindt.
Lesotho is het hoogst geplaatste land uit de Sub-Sahara regio en staat zelfs op veertien. Ook Zuid-Afrika staat in de top twintig.
Syrië, Tjaad, Pakistan en Jemen vormen de hekkensluiters, in de laagste regionen valt weinig verandering waar te nemen in vergelijking met het rapport van vorig jaar.
Investeren rendeert
Saadia Zahidi, hoofd van het Wereld Economisch Forums programma voor vrouwelijke leiderschap en gendergelijkheid en co-auteur van het rapport, vindt dat landen moeten beseffen dat investeren in onderwijs en gezondheidszorg voor vrouwen rendeert. Zo kunnen vrouwen economisch en politiek participeren. Zes landen in de top tien van de meest competitieve landen komen ook voor in de top twintig van de Global Gender Gap index, waarmee het verband tussen vrouwelijke deelname aan het economisch en politiek leven en de welvaart van een land wordt aangetoond.
Bron:Womanmatters.be