zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zekerheidsindex stijgt, meer vertrouwen in economie en politiek

2 november 2012 - Meer dan de helft van de Nederlanders wil zelf bepalen wanneer het pensioen in gaat. Een hogere premie is hierbij geen probleem, maar langer doorwerken tot 67 ziet een derde van de bevolking niet zitten. Nederlanders worden zekerder van zichzelf en krijgen meer vertrouwen in de economie en de politiek.

Dit zekerheidsgevoel vertaalt zich in de Nationale-Nederlanden Zekerheidsindex van het derde kwartaal; het zekerheidsgevoel is met twee punten gestegen naar 59. Opvallend, omdat het onderzoek plaatsvond tijdens de campagneperiode van de recente landelijke verkiezingen. Ook bij deze index blijft de oudedagsvoorziening de meeste invloed hebben op het zekerheidsgevoel van Nederlanders, gevolgd door criminaliteit dat in het derde kwartaal gestegen is naar een tweede plaats. 



Vertrouwen in oudedagsvoorziening
Het vertrouwen in de oudedagsvoorziening daalt. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit nog zestien procent nu is het gezakt naar twaalf procent. Belangrijk hierbij zijn de 65-plussers, slechts twintig procent gelooft nog in het pensioenstelsel tegen 28 procent een half jaar geleden. Jongeren daarentegen zijn minder wantrouwend geworden en hebben wat minder zorgen over toekomstige pensioengelden. De grootste onzekerheid zit bij de groep 40-54 jaar. Ruim een derde van deze groep maakt zich zorgen over zijn pensioen, waarbij bijna de helft van de lager opgeleiden (43 procent) zich grote zorgen maakt.
Over de AOW zijn jongeren minder positief. Slechts zestien procent denkt hier in de toekomst nog recht op te hebben en denkt dat de AOW afhankelijk wordt gemaakt van het overige pensioeninkomen. Sowieso is een kwart van de Nederlanders van mening dat de AOW-premie in de toekomst onbetaalbaar wordt. Een vijfde denkt zelfs dat het op termijn niet meer zal bestaan. 

Solidariteit pensioenstelsel

Ruim 40 procent van de Nederlanders vindt het solidariteitsstelsel waarop het pensioen is gebouwd achterhaald. Meer dan 60 procent van de 25 tot 39-jarigen vindt dat ze alleen nog voor ouderen betalen en verwachten straks zelf niets te gaan krijgen. Ook vindt 22 procent van de ouderen dat de jongeren gelijk hebben. Dit leidt er toe dat vooral jongeren en hoger opgeleiden zichzelf verantwoordelijk voelen voor de hoogte van hun pensioeninkomen. Bijna 20 procent van de Nederlanders wil zelf zijn pensioen opbouwen. Daarnaast brengt een kwart van de bevolking zijn pensioen het liefst onder bij een fonds of een verzekeraar. Hierbij wil slechts twee procent veel risico lopen bij de opbouw ondanks dat dit kan leiden tot een hoger pensioen. De helft van de Nederlanders wil de risico’s liever spreiden, waarbij ruim 40 procent liever een hogere pensioenpremie betaalt als dit een gegarandeerd pensioen oplevert. Van de lager opgeleiden wil ruim 60 procent het liefst een pensioen opbouwen met een laag risico, met een lager pensioeninkomen maar wel gegarandeerd.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwen in financiële sector daalt verder
 Bedrijfsleven weinig vertrouwen in Nederlandse economie
 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 Ombudsman: vertrouwen belangrijkste smeermiddel in onze samenleving
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10