31 oktober 2012 -
Voor jongeren tussen de vijftien en 25 jaar is het geen enkel probleem dat er in de toekomst langer moet worden doorgewerkt. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek uitgevoerd door YoungWorks in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt in samenwerking met PGGM en Zwitserleven. Het onderzoek naar pensioenbeleving onder jongeren tot en met 25 jaar leert verder dat jongeren zich veelal moeilijk een voorstelling kunnen maken van hoe het pensioen eruit gaat zien.
Het nut van pensioensparen wordt nog veel te vaak onderschat. Hoewel het uiteraard leuker is om je geld nu uit te geven dan het opzij te zetten voor een zorgeloze oude dag, is het toch de moeite waard om even stil te staan bij de mogelijkheden die er zijn.
In B is het al niet veel beter gesteld met het befaamde ''Zilverfonds'' die de pensioenen betaalbaar moet houden
steven
|
|
25
-
01
-
2013
|
10
:
32
uur
het is inderdaad een interessant artikel, echter op het moment dat men op de hoogte is van de spelregels biedt dit vaak geen soulaas voor een pensioenvoorziening.
Het probleem is dat met individueel vaak niets is bij te sparen aangezien de fondsen na 2014 met het nwe witteveenkader op het max fiscaal kader zitten. Hiernaast is de kans groot dat hierdoor de kostendekkende premie niet omlaag gaat en dat in feite een groot deel van de premie wordt aangewend om huidige voorwaardelijke rechten onvoorwaardelijk te maken de premie wordt aangewend agv de onderdekking en buffervorming en als laatste deze premie volledig te kosten gaat aan de loonruimte. Ook het verschuiven van de pensioenleeftijd heeft nog niet geleid tot premieverlaging (lees: loonsverhoging)
Met name jonge toetreders met een tijdelijk contract en welke vaak wisselen van sector betalen op deze wijze veel te veel voor deze arbeidsvoorwaarde. Mede agv de kostendekkende premie waardoor jongeren meer betalen en ouderen te weinig irt de op te bouwen aanspraak.