zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herstellende economie zal niet leiden tot nieuwe prijshausse voor grondstoffen

29 oktober 2012 - ABN AMRO verwacht dat de wereldeconomie het dieptepunt bereikt heeft en dat zich enig herstel zal voordoen, mede geholpen door de versoepeling van financiële condities en de afname van onzekerheden. Er zijn al tekenen zichtbaar van herstel. De wereldwijde PMI steeg voor de tweede opeenvolgende maand in september, doordat de omstandigheden in zowel de dienstensector als de industrie verbeterden.

Ook de stabilisatie van de industriële productie in juli kan als een positief teken worden opgevoerd. Tegen deze achtergrond lijkt het er sterk op dat de mondiale cyclus door het dieptepunt heen is en een verdere verslechtering onwaarschijnlijk lijkt. ABN AMRO verwacht echter dat het herstel van de wereldeconomie gematigd zal zijn. Ook al ondersteunen de macro-economische vooruitzichten de grondstoffenmarkten, de kans is erg klein dat er weer een zogenaamde ‘bull-run’ zal plaatsvinden. Eén van de redenen is dat voor China een lager groeipad wordt verwacht. China is zijn economische groeimodel aan het transformeren van een investeringsafhankelijke economie naar een meer consumptiegedreven economie. Dit maakt de groei minder grondstoffenintensief in de komende jaren. Hoewel de vraag naar grondstoffen zal blijven stijgen, zal het tempo van de groei niet zo sterk zijn als de afgelopen jaren. 



Energie - Hogere productie en lagere geopolitieke spanningen
Energieprijzen zullen stabiel blijven in het komende kwartaal. Ondanks een gematigde groei van de vraag naar olie (zowel Brent als WTI), verwacht ABN AMRO dat de olieprijzen iets zullen dalen. Dit vanwege een grotere stijging van de productie en een mogelijke afname van de geopolitieke spanningen op de korte termijn. ABN AMRO verwacht wel wat steun voor de natural gasprijzen in de VS tijdens het vierde kwartaal als gevolg van een toename in de seizoensgedreven vraag, terwijl gasprijzen in Europa de dalende trend zullen doorzetten vanwege de heronderhandelingen over meerjarige contracten. Onze lange termijn visie gaat uit van stabiele olieprijzen en een gematigde stijging van de gasprijzen in de VS. 

Edelmetalen – cyclische edelmetalen aantrekkelijker

Investeerders hadden hoge verwachtingen van de invloed van de kwantitatieve verruiming (QE3) door de Amerikaanse centrale bank op edelmetaalprijzen. Maar het heeft tot nu toe nog niet gebracht wat men had verwacht en de kans dat investeerders nog meer teleurgesteld worden is hoog. ABN AMRO verwacht dat de QE3 niet de drijfveer zal zijn voor edelmetalen in de nabije toekomst. De verwachting over de mondiale groei zal een grotere invloed hebben. Hierdoor geeft ABN AMRO de voorkeur aan zilver en palladium, die gevoeliger zijn voor de wereldwijde conjunctuur. Maar op de korte termijn is er een risico dat bestaande zilverposities geliquideerd zullen worden en dit zet prijzen onder druk. Voor de komende jaren verwacht ABN AMRO dat er aantrekkelijkere alternatieven voor beleggers voor goud zijn (binnen en buiten grondstoffenland). 

Basis metalen - vraag naar basismetaal blijft solide

Een zwak sentiment en onzekerheid blijven de markten voor basismetalen beheersen. Het vierde kwartaal is normaal gesproken weinig dynamisch, zonder enige noemenswaardige fundamentele bewegingen. Daarom verwacht ABN AMRO  niet dat de vraag naar de meeste basismetalen sterk zal toenemen. De prijzen blijven relatief stabiel of zullen licht toenemen. Naast regionale verschillen, zal de vraag stabiel blijven voor de rest van het kwartaal. Er zijn echter uitzonderingen. De bouwsector zal naar verwachting wereldwijd zwak blijven, en ook van de vraag naar huishoudelijke apparaten zal ook gematigd blijven. De omstandigheden in de auto-industrie blijven gunstig. ABN AMRO verwacht dat de lange termijn vraagvooruitzichten (t/m 2014) voor basismetalen op een relatief hoog niveau zullen blijven. 

Marktomstandigheden voor de mondiale staalsector
 
De economische groei is aan het sputteren in zowel opkomende als ontwikkelde economieën. Staalfabrieken kunnen meer tegenwind verwachten. Met de aankomende seizoensgebonden vertraging in de staalindustrie zal de groei van het verbruik van staal (en daarmee ook de ruwe materialen) zwak blijven. Op de lange termijn zal overcapaciteit de staalsector in zijn greep houden en blijft het een structureel probleem voor de sector. Dit zien we ook terug in de prijsontwikkelingen van staal op de lange termijn (tot en met 2014). Alleen structurele capaciteitsbeperkingen (vooral in China) of zeer strenge producentendiscipline kunnen de markt weer in balans brengen. 

Soja-, maïs- en tarweprijzen
Een toename van de vraag zal de prijzen van soja en tarwe weer doen toenemen. Hetzelfde geldt voor maïs, waar ook de lage reserves een rol spelen. Vanwege de huidige prijzen zal minder maïs worden gebruikt in de ethanolproductie. In de VS zal het importeren van Braziliaans ethanol hierdoor een valide alternatief worden. Het aanbod van suiker neemt toe, waardoor de prijs van suiker in 2013 onder druk zal komen te staan. Cacaoprijzen zullen in 2013 licht toenemen, vanwege gunstige marktomstandigheden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Prijsniveau supermarkten omhoog door grondstoffenschaarste
 Grondstoffenprijzen blijven volatiel in onzekere markten
 Lager groeitempo China leidt tot daling in grondstofprijzen
 Productiebedrijven vrezen grondstofschaarste
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10