26 oktober 2012 -
Leveranciers van softwaresystemen voor personeelsbeheer bieden hun producten in toenemende mate aan op basis van Cloud- en SaaS-technieken. Met de introductie van deze aanbiedingsvormen lijken leveranciers het traditionele 'on premises denken' , waarbij de software lokaal wordt geïnstalleerd, steeds meer te verlaten. Voor enkele pakketlijnen blijkt de verhouding tussen 'on premises'- en SaaS-toepassingen inmiddels een factor vier te bedragen.
Dat betekent dat de pakketten vier maal zovaak via cloudtechnieken worden aangeboden dan lokaal (‘on premises’). Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG IT Advisory naar het aanbod van standaard pakketoplossingen voor personeelsbeheer. Uit het onderzoek blijkt dat de huidige softwaresystemen zich nauwelijks van elkaar onderscheiden als het gaat om de basisfunctionaliteit van de HR-processen, zoals de personeelsregistratie en de salarisadministratie. De verschillen tussen de systemen zitten met name in de ondersteuning van de tactische processen, zoals competentiemanagement, talent management en succession planning.
Rijkere functionaliteit
"Het ontsluiten van functionaliteit via SaaS technieken wordt een steeds aantrekkelijker alternatief," constateert Bart van Strijen, partner bij KPMG IT Advisory. "Dit komt vooral omdat de hedendaagse pakketoplossingen een steeds rijkere functionaliteit laten zien, waardoor de roep om ‘customisations’ veel minder groot is dan een aantal jaar geleden. De afweging om voor een SaaS-oplossing te kiezen dient echter niet alleen te worden ingegeven door technisch en functionele overwegingen. Rekening zal ook moeten worden gehouden met bestaande wet- en regelgeving op het op het gebied van privacy."
Buitenlandse leveranciers
In het onderzoek van KPMG zijn dit jaar voor het eerst ook een aantal internationale leveranciers meegenomen. Van Strijen: "De ontwikkeling van SaaS leidt ertoe dat de markt voor HR-systemen niet beperkt blijft tot de Nederlandse markt. Meer en meer leveranciers positioneren zich internationaal. Wat daarbij opvalt is dat veel bedrijven weliswaar zoveel als mogelijk internationaal te werk gaan bij de opzet- en invulling van de HR-functie, maar dat de salarisverwerking vaak nog lokaal wordt gedaan. Leveranciers spelen hierop in door een combinatie van nationale- en internationale dienstverlening. Steeds meer internationale leveranciers zoeken hierbij de Nederlandse markt op. Daarnaast zijn er ook Nederlandse leveranciers die internationaal hun dienstverlening gaan aanbieden."
Managementbeslissingen
De toename van het aantal pakketten dat gebruikt maakt van de cloud zorgt er volgens Van Strijen voor dat het voor bedrijven niet eenvoudiger wordt om de juiste keuze te maken: "Van oudsher vervullen HRM systemen een ondersteunende functie bij het registreren en uitvoeren van arbeidsovereenkomsten en de daaraan verbonden wet- en regelgeving. Deze systemen waren primair bedoeld voor salaris- en personeelsadministratie. De hedendaagse HRM systemen bieden echter steeds vaker ondersteuning bij het nemen van managementbeslissingen op het gebied van loopbaanplanning en -ontwikkeling- en competentiemanagement. De zoektocht naar een nieuw systeem is niet eenvoudiger geworden, zeker nu de pakketten ook een cloudvariant kennen. Bij de keuze van het meeste geschikte systeem worden de ‘niet-functionele’ eisen, zoals de gebruikersvriendelijkheid en de toekomstvisie van de leverancier op opslag- en ontsluitingsvraagstukken dan ook steeds belangrijker."