22 oktober 2012 -
De Commissie Inkomstenbelasting stelt voor de giftenaftrek voor goede doelen af te schaffen omwille van de eenvoud van een vooringevulde belastingaangifte.
Met dit belastingtechnische voorstel van Van Dijkhuizen en zijn commissie wordt volledig voorbij gegaan aan het belang van een vitaal maatschappelijk middenveld, waarin vrijwilligers, goededoelenorganisaties, kerkelijke instellingen en vermogensfondsen een activerende en verbindende rol spelen in onze samenleving.
Giftenaftrek werkt wél!
Volgens de commissie bevordert de aftrek het geven van giften niet. Zonder enig bewijs en gedegen onderzoek wordt een stelling geponeerd die geen hout snijdt. Uit nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat geefgedrag sterk afhankelijk is van de mogelijkheid van belastingaftrek. De commissie heeft economisch gezien dus geen gelijk.
De giftenaftrek heeft overigens niet alleen een materiële waarde waarvan de efficiëntie berekend kan worden. Hij heeft ook een symbolische waarde. De overheid laat ermee zien dat zij het particulier initiatief waardeert als belangrijke sector in het publieke domein.
De inzet van particulier initiatief is keihard nodig
Wanneer de politiek vraagt om meer verantwoordelijkheid van burgers in reactie op een kleinere overheid is het afschaffen van de giftenaftrek het verkeerde signaal!
De samenleving wil graag een helpende hand bieden in een tijd van crisis waarin de overheid moet terugtreden en tal van taken afstoot en subsidies afschaft. De filantropische sector omvat 65.000 kleine en grote algemeen nut beogende instellingen met een inzet van circa vijf miljoen vrijwilligers, onder wie 1,5 miljoen mantelzorgers, en,zeven miljard euro aan giften. "Een commissie die daar geen oog voor heeft, hecht niet aan een vitale samenleving. Een jaar zonder missionaire regering is geen probleem, een dag zonder maatschappelijk middenveld is een ramp," aldus Steven van Eijck, voorzitter van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF).
Doodsteek
Het voorstel staat volledig haaks op de ingezette lijn van het op 21 juni 2011 getekende convenant 'Ruimte voor geven', waarin de regering en de filantropische sector de handen ineen hebben geslagen en waarin grote stappen zijn gezet op onder meer de volgende terreinen:
- stimuleren van geven door een ruimhartig fiscaal beleid;
- innovatieve financieringswijzen van projecten;
- verduurzaming van projecten;
- introductie van lokale gemeenschapsfondsen;
- toezicht en verantwoording van de filantropische sector.
Ik vind het geen goede oplossing om de giftenaftrek te schrappen. Het is juist een stimulerend omdat te doen.
Ik hoorde ook iemand in Den Haag zeggen het is toch vreemd dat de belasting de overheid op deze manier instanties steunt. Maar zei ze waarom moet iedereen daaraan mee betalen, ook al heb je niks met deze stichting. Ik probeer het te snappen, maar dan heb ik een andere vraag, waarom betalen wij wel voor beveiliging bij voetbal, ik heb niks met voetbal. Ook niet met festivals waar veel belasting centen in omgaan. Dat is dan het zelfde, Ik denk niet dat ze daarmee eens zijn. Ik hou van zeilsport de ander van voetbal en vul maar in.
dus laat de giften maar aftrekbaar