Strategisch talentmanagement helpt organisaties concurrentie voor te blijven
10 oktober 2012 -
Voor veel organisaties is het nu al lastig om de juiste medewerkers in huis te hebben. Denk aan toenemende druk op de resultaten als gevolg van de economische crisis, de afnemende beroepsbevolking en de krimp van potentiële medewerkers in bepaalde delen van het land. Wat gebeurt er als uw bedrijf nu personeel moet reduceren, kunt u nog het juiste talent vinden als u weer gaat groeien?
Volgens NorthgateArinso is het van belang om nu al na te denken over welke HR-instrumenten ingezet moeten worden om in te spelen op deze factoren, de toekomstige ‘war for talent’, voor zover deze niet al woedt. Het managen van medewerkers naar de juiste plaats in de organisatie, op het juiste moment, met de juiste vaardigheden, is hierbij essentieel.
Argumenten om te kiezen voor strategisch talentmanagement
Talent is de belangrijkste kracht om strategische waarde toe te voegen aan organisaties en de concurrentie voor te blijven. Het werven van nieuwe medewerkers en het investeren in de inwerkperiode kost gemiddeld een jaarsalaris. Andere argumenten om te kiezen voor strategisch talentmanagement:
- Het continu afstemmen van de ontwikkelbehoeften van de organisatie en van de medewerker
- Het ontwikkelen van de juiste medewerkers
- Het binden en boeien van medewerkers aan de organisatie
- Het verhogen van de productiviteit, effectiviteit, innovatiekracht en medewerkerstevredenheid
- Het zorgen voor opvolgers op sleutelposities
- Het duurzaam borgen van data en genereren van managementinformatie
Leiderschap
Om strategisch talentmanagement te borgen in een organisatie is aandacht nodig voor zowel technologie en processen als aandacht voor de medewerkers en de organisatie. Goed leiderschap is hierbij van essentieel belang. Dit houdt in dat de organisatie moet investeren in leiders die vooruit durven kijken en die talentmanagement hoog in het vaandel hebben staan. Organisaties moeten hierbij voortdurend investeren in management- en leiderschapstraining, omdat medewerkers vaak promotie tot managers maken zonder dat zij de nodige vaardigheden hebben.
Predictive analytics
Een nieuwe ontwikkeling rond talentmanagement is ‘predictive analytics’, waarbij het HR-systeem op basis van bepaalde indicatoren aangeeft wat de gevolgen zijn van bepaalde acties. Het gaat enerzijds over de doelstellingen van de organisatie en de doorvertaalde doelstellingen van het individu, en anderzijds om het inzichtelijk maken van data omtrent talenten, bijvoorbeeld verzuim onder medewerkers met talenten, de doorstroom, uitstroom, et cetera. Bijvoorbeeld: wat is de kans dat een medewerker uit dienst gaat als hij geen salarisverhoging krijgt?
Anita Lettink, VP Northern Europe bij NorthgateArinso: "Talentmanagement is het managen van medewerkers met talenten naar de juiste plaats in de organisatie, op het juiste moment en met de juiste vaardigheden. De talenten van iedere medewerker zijn uniek en duurzaam en bieden ruimte voor groei, zowel van de medewerker zelf als van de organisatie in zijn geheel. Organisaties die de talenten van hun medewerkers centraal stellen, blijken in de praktijk het meest succesvol."
Identificeren en behouden van talent
Van alle bedrijven ziet 90 procent identificatie en behoud van top talent als kritieke factor voor de komende drie jaren. Hoe gaat u dit realiseren? En weet u waar u op dit moment staat met talenmanagement in uw organisatie en hoe u verder kunt professionaliseren? Voor meer informatie lees de volledige whitepaper over strategisch talentmanagement en de volwassenheidsniveaus, geschreven door NorthgateArinso en Carv Company. De whitepaper is hier te downloaden.