Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen naar 97 procent
4 oktober 2012 -
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was per eind september gelijk aan 97 procent. Dit betekent een stijging van twee procentpunten ten opzichte van de maand daarvoor. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. Met de stijging komen pensioenfondsen iets dichter bij de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent.
De stijging komt op het moment dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het zogenoemde septemberpakket pensioenen heeft gepresenteerd. Het septemberpakket bevat maatregelen voor pensioenfondsen als overbrugging naar het nieuwe financieel toetsingskader in 2014. Een van de maatregelen is dat de rekenrente vanaf oktober 2012 wordt gewijzigd naar de ‘Ultimate Forward Rate’ (UFR).
UFR
Als de pensioenfondsen in september al hadden gerekend met de nieuwe rekenrente (UFR), dan zou de gemiddelde dekkingsgraad uitkomen op 102 procent. "Dit is slechts een indicatie, aangezien DNB deze week de exacte berekeningsmethode van de UFR bekend maakt," zegt Raymond de Kuiper, Director Risk & Financial Management Consulting bij Aon Hewitt. De Nederlandsche Bank (DNB) introduceerde de UFR begin juli voor verzekeraars. De methode houdt in dat zij hun langetermijnverplichtingen berekenen op basis van een gunstiger rentecurve dan de geldende marktrentes. De UFR is nu ook voor pensioenfondsen een feit, althans totdat het nieuwe Financiële Toetsingskader gaat gelden. "Het ministerie heeft aangegeven dat er een werkgroep ingesteld wordt om te onderzoeken hoe de UFR methodiek op structurele wijze vormgegeven kan worden in het nieuwe toetsingskader," aldus De Kuiper.
Rentes en aandelenkoersen stijgen De zogenaamde swaprente steeg in september voor looptijden van tien jaar met 0,03 procentpunt en voor looptijden van 30 jaar met 0,13 procentpunt. Ook aandelen stegen licht met gemiddeld 0,7 procent. Deze bewegingen hebben een positief effect op de dekkingsgraad. Grondstoffen daalden in september sterk met 3,4 procent.
Vraag me altijd af wie het onderzoek heeft gedaan, wat de tendens was van het onderzoek en of dit wel strookt met de realiteit..... Net als dat de koopkracht niet achteruit zou gaan elk jaar maar het valt toch altijd weer tegen....