zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wie is de stille vergaderaar?

17 september 2012 - Vergaderdeelnemers nemen verschillende rollen op zich. Soms vanwege hun persoonlijkheid, soms vanwege de omstandigheden of het onderwerp. Een van de deelnemers die bij vrijwel iedere vergadering aanwezig is, is de ‘stille vergaderaar’. Hieronder gaat Carla van den Bos van Vergaderen Doe Je Zo! in op deze stille vergaderaar. Wie is hij of zij en wanneer bent u zelf die stille vergaderaar?

Van den Bos stelt dat er drie verschillende situatie te onderscheiden zijn: 



1. U vindt de vergadering niet interessant. Helaas moet u er bij zijn, voor werk of wegens sociale verplichtingen. Het kan bijvoorbeeld een werkoverleg zijn over een deelonderwerp waar u niet bij betrokken bent.

2. Het kan een vergadering van een organisatie zijn waar u bij betrokken bent maar zo zijdelings dat u de vergaderingen niet interessant vindt. Dit kan bijvoorbeeld een jaarvergadering zijn.

3. U vindt de vergadering wel interessant en wil graag de mening van anderen erover horen. 


Hoe betrekt u deze vergaderaars?

Bij voorbeeld 1:
Deze persoon zou helemaal niet bij deze vergadering moeten zijn. Dus bedenk heel goed bij het uitnodigen van deelnemers: wie moet er echt aanwezig zijn en wie kan deze keer iets anders doen in de vergadertijd? Nodig zo weinig mogelijk mensen uit voor de vergadering. Met een kleine groep werkelijk geïnteresseerden vergadert u sneller en veel effectiever.

Bij voorbeeld 2:
Mensen komen vooral voor het sociale gedeelte naar dit soort vergaderingen. Het deel voor en na de vergadering is voor hen belangrijker dan de vergadering zelf. Zorg dus dat de vergadering, die toch plaats moet vinden, snel en soepel verloopt. U wilt namelijk dat mensen betrokken zijn bij uw vereniging of organisatie en als het een
eindeloze vergadering is komen ze niet meer of komen ze halverwege of aan het eind van de vergadering. Dit stoort. Zet alleen heel dringende en belangrijke punten op de agenda en houd de vaart erin.

Bij voorbeeld 3:
Dit is een ideale situatie. Iemand is echt geïnteresseerd. Dan is het niet erg als iemand alleen luistert. Als er een punt komt waarop hij of zij wél wil meepraten gebeurt het ook wel.

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips voor vergadervoorzitters
 Leer nieuwe vergadergenoten zo snel mogelijk kennen
 Open dialoog wordt gehinderd tijdens vergaderingen
 Gebaren verkorten en vereenvoudigen vergaderingen
 
 
reacties
 
Riet Vlieger  |   | 
17-09-2012
 | 
09:14 uur
Denk ook aan de introverte mens. Die heeft best iets te zeggen, maar weet uit zichzelf niet zo goed in te breken in een lopende discussie. Dus aan zo iemand vragen: ''is er iets dat jij zou willen toevoegen aan deze discussie'' kan helpen om zijn/haar mening ook te horen.

Introverte mensen zijn vaak denkers, las ik onlangs. Ze bedenken in stilte oplossingen, waar een ander misschien niet op komt. Dat herken ik (zelf introvert) heel goed.
Carla van den Bos  |   | 
17-09-2012
 | 
09:52 uur
hallo Riet,
over de verlegen vergaderaar, zoals ik het toen noemde, heb ik al eerder een artikel geschreven. Dat is te lezen op:
(Klik hier)

Dit artikel gaat over mensen, die wel mee kunnen doen met de vergadering, maar toch stil zijn. Vaak ligt het dan aan iets anders dan dat ze introvert zijn. Daar ga ik hier op in.

Met vriendelijke groet,
Carla van den Bos
Frank van Marwijk  |   | 
17-09-2012
 | 
10:43 uur
Hallo Carla en Riet,

Kijk ook eens naar mijn eerdere artikel: De zwijgers aan het woord. (Klik hier) Ik denk dat dat hier prachtig op aansluit.
Carla van den Bos  |   | 
17-09-2012
 | 
12:25 uur
hallo Frank,

dank je wel voor je aanvulling.
Natuurlijk ken ik dit artikel van je.
Het is interessant en heel uitgebreid.

Met vriendelijke groet,
Carla van den Bos
Frank van Marwijk  |   | 
17-09-2012
 | 
18:11 uur
Leuk; dank je wel voor het compliment Carla. Het is goed om te horen dat mijn artikelen de juiste bestemming weten te vinden.
Job  |   | 
16-05-2013
 | 
18:22 uur
Wat ik mis in de -overigens interessante- bespiegelingen over stille vergaderaars is de mogelijkheid dat zij gedisciplineerd hun momentum kunnen kiezen.Vaak wat aan het einde van het onderwerp en nog al eens samenvattend, zodat zij in eens de leiding hebben.

Zet bij 5 mensen aan een tv-tafel het geluid maar eens uit.De lichaamstaal blijft over en de ''stille'' communiceert toch. Alleen nog even zonder geluid.

Als voorzitter heb ik zulke mensen liever niet als buurman, want op het moment dat je hem al had weggecijferd, kan hij overvallen met iets nieuws, en de gestelde vergadertijd overschrijden.Je hebt dan zijn lichaamstaal niet gelezen.
Carla van den Bos  |   | 
23-05-2013
 | 
10:05 uur
hallo Job,
dank je wel voor de aanvulling.
Interessant. Dat is inderdaad een groep die ik niet genoemd heb. Misschien schrijf ik over deze stille vergaderaar een volgend artikel.

Met hartelijke groet,
Carla van den Bos

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10