Cijfers Actuarieel Genootschap van directe invloed op dekkingsgraad
14 september 2012 -
Op basis van de publicatie van de nieuwe Prognosetafel 2012-2062 door het Actuarieel Genootschap (AG) moeten pensioenfondsen rekening houden met een stijging van hun pensioenverplichtingen van 0,7 tot 1,0 procent als gevolg van de toenemende levensverwachting. De nieuwe Prognosetafel heeft met name gevolgen voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen met een jong deelnemersbestand. Ook zal de premie toenemen met 1,0 tot 1,5 procent.
Volgens Aon Hewitt zijn dit de gevolgen op basis van eigen berekeningen naar aanleiding van de nieuwe Prognosetafel die het AG maandag heeft gepubliceerd. De publicatie van het AG is een tegenvaller voor pensioenfondsen. Veel fondsen hebben een voorlopige korting afgekondigd die per 1 april 2013 ingaat. Aangezien deze korting niet hoger mag worden dan al gecommuniceerd is, wordt het negatieve effect doorgeschoven naar de eventuele korting die per 31 december 2013 moet worden toegepast om op de minimaal vereiste dekkingsgraad te komen.
Kijken naar eigen populatie
Pensioenfondsen zijn op grond van de Pensioenwet verplicht rekening te houden met de ontwikkeling van de levensverwachting. De meeste pensioenfondsen passen daarom de Prognosetafel van het AG toe voor de vaststelling van de voorziening pensioenverplichtingen en de hoogte van de premie. Hierdoor is de kans groot dat de meeste pensioenfondsen hun beleid zullen koppelen aan deze nieuwe update van het AG. Volgens Aon Hewitt is het daarbij belangrijk om rekening te houden met de vraag in hoeverre de eigen populatie qua sterfteontwikkeling afwijkt van het landelijk gemiddelde. "Pensioenfondsen doen er goed aan niet zomaar de sterftekansen in de AG-Prognosetafel over te nemen, maar ook te kijken naar de sterftekansen binnen de eigen populatie," zegt Frank Driessen van Aon Hewitt.
Pensioen(richt)leeftijd richting 70 jaar
Deze zomer is de Wet op de Loonbelasting aangepast. Voortaan zijn de AOW-leeftijd en de pensioen(richt)leeftijd in de tweede pijler (de collectieve pensioenregelingen) gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting van 65-jarigen. Als de nieuwe prognose van het AG uitkomt, dan heeft dat grote gevolgen in pensioenland. Vooralsnog ligt vast hoe de AOW-leeftijd zich tot en met 2023 ontwikkelt. Vanaf dat jaar is de AOW-leeftijd 67 jaar, waarna het volgens de voorgeschreven methode jaarlijks met drie maanden zal stijgen totdat in 2032 de leeftijd van 69 jaar en drie maanden is bereikt. Vanaf dat moment vlakt de stijging af.
De pensioen(richt)leeftijd wordt per 1 januari 2014 al verhoogd naar 67 jaar. Maar daar blijft het volgens Frank Driessen niet bij. "Op basis van de verwachtingen van het AG ten aanzien van de sterfteontwikkeling, stijgt de pensioen(richt)leeftijd al per 1 januari 2015 naar 68 jaar. In 2019 komt daar nog een jaar bij om in 2031 de voorlopige eindleeftijd van 70 jaar te bereiken."