13 september 2012 -
Werknemers die ziek worden op vakantie, mogen de vakantiedagen terugvorderen van hun werkgever. Bijna negen procent van de Nederlanders geeft aan zich wel eens onterecht ziek te melden, zo blijkt uit inventarisatie van JuroFoon onder 785 respondenten. Veel bedrijven hebben in hun CAO opgenomen dat de eerste ziektedag op kosten van de werknemer is. Bij de schoonmaakbranche is zelfs sprake van twee wachtdagen.
"Werkgevers proberen ziekteverzuim zoveel mogelijk terug te dringen en kunnen werknemers ook belonen als ze zich niet ziekmelden in een bepaalde periode," aldus Michael Kruyswijk van JuroFoon. De wachtdag moet onterechte ziektemeldingen tegengaan.
Ziek op bed tijdens vakantie
Verzuimbedrijven kunnen namens de werkgever controleren of werknemers echt ziek zijn. Vooraf bellen ze en bij ugehoor kunnen ze een huisbezoek afleggen. Bent u niet thuis tijdens een controle terwijl je aan hebt gegeven ziek in bed te liggen, kan dit voor grote problemen zorgen. Op vakantie kan een verzuimbedrijf lastiger controleren of u echt ziek bent, maar er kunnen wel op afstand afspraken worden gemaakt.
Bellen om ziek te melden
Werknemers die ziek worden op vakantie of letsel oplopen waardoor het vakantiegenot ernstig wordt geschaad, dienen dezelfde procedure in gang te zetten als bij een normale ziekmelding. Kruyswijk: "Meestal is bellen met de leidinggevende of de administratie/HR-afdeling noodzakelijk. Ook als u op uw vakantieadres bent, zult u dus direct moeten laten weten dat u ziek bent." De werkgever kan vervolgens bepalen of u een medische verklaring bij een arts of ziekenhuis moet halen om aan te kunnen tonen dat u daadwerkelijk ziek bent. Bijna zes procent van de respondenten zou zich best onterecht ziek willen melden, maar durft dit niet uit angst te worden betrapt. Kruyswijk: "Gelukkig geeft 85,5 procent aan zich niet onterecht ziek te melden. We verwachten dat werknemers in deze economisch onzekere tijd geen extra risico willen lopen door onterechte ziekmeldingen."