10 april 2003 -
Graaiende topmanagers hoeven niet op respect van hun werknemers te rekenen, aldus blijkt uit onderzoek van het CNV. Werknemers keuren dit gedrag sterk af, maar gaan het tegelijkertijd kopiëren.
Dat valt op te maken uit het onderzoek 'Integriteit op de werkplek', dat de vakorganisatie hield onder een deel van haar leden. Verder is er volgens het CNV een aantoonbaar verband tussen bedrijven waar fors gereorganiseerd moet worden en waar tevens problemen met de boekhouding en geld zijn. Met andere woorden: werknemers zijn rechtstreeks slachtoffer van de bonusbeluste bazen.
Minder integer en ontevreden Opvallend is dat in bedrijven waar 'de top' zich schuldig maakt aan zelfverrijking, vriendjespolitiek, autoritair en intimiderend gedrag de werknemers ook minder integer én beduidend ontevredener zijn met hun werk en de sfeer in het bedrijf dan in bedrijven waar de werkgever wél integer is. Integriteit is duidelijk geen op zichzelf staand gegeven, want het is ook van invloed op de tevredenheid van werknemers over de omgang met collega's, de relatie met de leidinggevende, werkdruk en het salaris.
Onterecht ziekmelden Niet integer gedrag van werknemers dat het meest voorkomt zijn: hogerop proberen te komen ten koste van collega's, onterecht ziekmelden, (kleine) bedrijfsmiddelen meenemen voor privé-doeleinden en teveel privé-gebruik maken van telefoon en kopieerapparaten. Verder is opvallend dat werknemers zichzelf over het algemeen meer integer vinden dan hun directe collega's.
Onderzoeksrapport De resultaten van het CNV-onderzoek zijn hier te downloaden.