zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagrechtversoepeling reden om stemgedrag aan te passen

11 september 2012 - Ruim de helft van de (potentiële) Nederlandse Beroepsbevolking is tegen versoepeling van het ontslagrecht. Een op de vijf Nederlanders is vóór deze maatregel die opgenomen is in het Lenteakkoord. Versoepeling van het ontslagrecht lijkt eerder geassocieerd te worden met meer onzekerheid dan met flexibilisering van de arbeidsmarkt. Bovendien zegt bijna de helft van de ‘tegen-stemmers’ het stemgedrag bij de verkiezingen hierop aan te passen.

56 procent is tegen versoepeling van het ontslagrecht. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group dat in week 36 ruim 1.600 mensen heeft ondervraagd. De ontslagrechtversoepeling is opgenomen in het Lenteakkoord. Met de verkiezingen voor de deur, is het de vraag of deze maatregel ook daadwerkelijk standhoudt: niet alle politieke partijen staan achter de maatregel zoals deze in het Lenteakkoord is opgenomen. 



Tegenstanders
Tevens blijkt dat vooral de ‘tegen-stemmers’ zich door hun mening over versoepeling van het ontslagrecht laten beïnvloeden in het stemlokaal. Van de mensen die hebben aangegeven vóór deze maatregel te zijn, is dat voor slechts veertien procent een reden om zijn/haar stemgedrag aan te passen. In geval van de mensen die tegen versoepeling zijn, zegt 45 procent zijn/haar keuze voor een politieke partij daar van af te laten hangen.
Uitzendbranche en directieleden vaker voor dan tegen versoepeling
Wie is dan wél voor deze maatregel? Mensen die hoger opgeleid zijn, een functie hebben in de farmacie, in de R&D of in het uitzendwezen en ZZP’ers zijn vaker vóór ontslagrechtversoepeling dan tegen deze maatregel. En niet geheel verrassend: bijna de helft (45 procent) van de ondervraagde managers en directieleden is voor deze maatregel.
Arbeidsmarktvertrouwen en ontslagrechtversoepeling
Wat opvalt is dat de mate waarin iemand actief op zoek is naar een nieuwe baan, geen verband houdt met de mening over versoepeling van het ontslagrecht. Ook de huidige situatie (werkzaam in loondienst of werkloos en werkzoekend) lijkt geen direct verband te hebben. Het arbeidsmarktvertrouwen wel: mensen die denken aankomend jaar hun baan misschien te gaan verliezen zijn vaker tegen versoepeling van het ontslagrecht dan mensen die niet verwachten hun baan te verliezen. Véronique Oonk, Manager Marktonderzoek & Arbeidsmarktanalyse bij Intelligence Group: "Blijkbaar wordt deze maatregel niet gezien als een kans om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Dat wil zeggen, mensen zonder baan of die op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging, meer kansen te geven op doorstroming, op een nieuwe stap in hun loopbaan. Er wordt vooral vanuit angst naar deze maatregel gekeken: ‘Wat betekent dat voor mijn toekomst? Hoe zeker ben ik nog van mijn baan, nu en ook in de toekomst?’."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Geen draagvlak voor Kunduz-ontslag bij Werkend Nederland
 KIES WIJS check voor werkend Nederland
 'Helft Nederlanders weleens vals beschuldigd door werkgever'
 Versoepelde ontslagregeling ambtenaren positief voor arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Ron Booren  |   | 
17-09-2012
 | 
09:55 uur
De versoepeling dient er te komen echter met nuance,s hierin. Ik denk dat iedereen wel de '' rotte'' appels binnen zijn of haar bedrijf kent. Omwille van deze groep is het goed om een regeling te maken dat deze groep met een terdege onderbouwing het bedrijf kunnen verlaten met een beperkte regeling. Voor de reguliere medewerker welke toevallig niet meer past in het plaatje dient er een goede bescherming te blijven, immers de werkgever heeft regulier ook jaren geprofiteerd van deze goede man of vrouw. Daarnaast dienen we met zijn zijn allen over na te denken hoe we het beeld cq werkelijkheid van het niet aannemen van de '' oudere'' werknemer kunnen doorbreken. We moeten tot 67 jaar werken maar dat gaat voor alsnog alleen de laatste 20 jaar of zo bij dezelfde baas. Switchen, op c'e uitzondering ns, is heel beperkt mogelijk. Grt Ron
Peter \'t Hooft  |   | 
12-10-2013
 | 
10:20 uur
De beslissing om het ontslagrechtversoepeling door te zetten is de doodsteek voor de economie .Weinige die nog het vertrouwen behoud in zijn werkgever wat resulteert in verslechtering met de name de woningmarkt en andere grote investeringen waar mensen zekerheid van inkomen voor nodig hebben. Arbeidscontracten hebben geen zin meer en werknemers worden op kosten gejaagd ,gezien je niet meer buiten een dure rechtsbeistands verzekering kunt .
En dan heb ik het nog niet een over de enorme toeloop die we nog te verwachten hebben van de oost Europese bevolking die met deze versoepeling zeker wel een baantje kunnen vinden van een te dure Nederlander.
Adriaan  |   | 
14-10-2013
 | 
10:42 uur
Het is nieuwsfeit van september 2012.
Ik ben benieuwd of de verhoudingen nog hetzelfde liggen.
Beetje vreemd van managersonline om een oud stuk nieuw leven in te blazen terwijl de omstandigheden anders zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10