zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Malaise in de woningbouw: woningtekort verdubbelt

29 augustus 2012 - Het woningtekort zal de komende jaren verdubbelen van 150.000 nu naar 300.000 woningen in 2020. Dat heeft ABF Research berekend aan de hand van de trends in de bouwproductie en de laatste demografische ontwikkelingen. Vooral de achterblijvende productie draagt bij aan het groeiende tekort. De afgelopen twee jaar is de productie met 30 procent ingezakt terwijl het aantal huishoudens het komende decennium zal blijven groeien.

Mocht de nieuwbouw zich niet herstellen dan zal dit leiden tot een grote druk op de woningmarkt, met name in de huursector. 



Bouwproductie
In 2009 werden nog 80.000 nieuwe woningen gebouwd. Daarmee groeide de voorraad voldoende om de demografische groei van het aantal huishoudens op te vangen. Maar in 2010 en 2011 is de bouwproductie ingezakt. Aanvankelijk werd gerekend op een herstel, na drie of vier jaar. De crisis lijkt echter door te zetten en macro-economische signalen wijzen eerder op een verdere terugval dan op herstel. Belangrijke oorzaken zijn het verminderd consumenten vertrouwen, de terugloop van het aantal jonge mensen dat een vaste baan aangeboden krijgt, de terughoudendheid bij de banken om leningen te verstrekken en de politieke onzekerheid over mogelijke veranderingen in de regelgeving en de hypotheekrenteaftrek. 

Demografische groei
Tegenover de gekrompen productie staat een nog altijd even grote demografische groei. Drijvende krachten hierachter zijn o.a. de aanhoudende instroom van migranten uit (Oost-)Europese landen. De meest recente demografische cijfers laten zien dat de prognose voor het aantal huishoudens eerder omhoog dan omlaag bijgesteld moet worden.
De NVB (Nederlandse vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers) rekent op een aantal van maximaal 50.000 nieuwe woningen in 2013. In de berekeningen van ABF is dat aantal overgenomen. Verder is rekening gehouden verbouw en sloop. Met deze trend blijft de woningproductie ieder jaar zo'n 20.000 woningen achter bij de behoefte. Hierdoor is het tekort de laatste drie jaar al met zo'n 50.000 woningen opgelopen. De komende jaren verdubbelt het tekort zelfs tot 300.000 woningen. Daarmee dreigt een tekort van vier procent. Vooral in de regio's rondom Utrecht (7,9 procent) en Amsterdam (zeven procent) schiet het tekort omhoog. 

Herstel van vertrouwen
De gevolgen van het groeiend woningtekort voor de consument zijn aanzienlijk, met name in de huursector. De vraag heeft zich de afgelopen jaren geleidelijk verplaatst naar het huursegment. Nu de productie op een te laag pitje blijft, zullen de wachttijden daar verder oplopen. Gevolg zal zijn dat ouderen niet kunnen doorstromen naar een woning met zorg op maat. En jonge mensen kunnen de woningmarkt niet instromen. Herstel van vertrouwen is van groot belang voor de labiele markt. Duidelijkheid vanuit Den Haag kan hier aan bijdragen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Daling huizenprijzen nog niet ten einde
 Potentiële huizenkopers laten zich leiden door andere drijfveren
 Nederlander heeft hoogste woonschuld
 'Woningmarkt kan niet wachten'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10