27 augustus 2012 -
In een open brief aan de pensioenrapporteur voor de Tweede Kamer, Pieter Omtzigt, geeft het Actuarieel Genootschap (AG) aan dat de effecten van de invoering van de Ultimate Forward Rate (UFR) nog onvoldoende duidelijk zijn. Aanleiding voor de open brief is de ‘Hoofdlijnennota herziening financieel toetsingskader pensioenen’ van minister Kamp.
In de politieke discussie over deze nota speelt de UFR - een methode om een rentecurve voor lange looptijden op een andere manier, dan rechtstreeks afgeleid van marktrentes, te bepalen - een belangrijke rol. De Ultimate Forward Rate-methodiek wordt toegepast om te voorkomen dat waardes voorbij het laatste liquide punt in de swapmarkt leiden tot (overmatige) volatiliteit van dekkingsgraden. Die waardes zijn immers gebaseerd op een beperkt aantal (markt) waarnemingen zodat de vraag kan worden gesteld of van een ‘betrouwbare’ marktwaarde nog sprake is.
Volatiliteit van de waarde
Een gunstige eigenschap van de methodiek is dat het de volatiliteit van de waarde van de verplichtingen reduceert en daarmee op zich bijdraagt aan de financiële stabiliteit van pensioenfondsen. Invoering van de UFR methode zou, volgens het AG, op dit moment voor een daling van de verplichtingen zorgen en daarmee tot een stijging van de dekkingsgraden leiden.
Voor- en nadelen
De UFR-methode heeft ogenschijnlijk duidelijke voordelen maar kent ook een aantal minder gunstige eigenschappen, aldus een woordvoerder van het AG: "Het afdekken van renterisico wordt zeer complex en de invoering van de UFR kan leiden tot ongewenste generatie-effecten." Het AG betoogt dat de effecten vooraf duidelijk inzichtelijk moeten worden gemaakt. De effecten zouden ertoe kunnen leiden dat de voordelen, die ogenschijnlijk aan de methodiek verbonden zijn, op korte termijn teniet worden gedaan.