20 augustus 2012 -
De helft van alle ambtenaren is positief over prestatiemeting en vindt het toepasbaar op het eigen functioneren. Dat is zelfs meer dan in de private sector waar 47 procent van de werknemers vindt dat de geleverde prestaties goed meetbaar zijn. Het merendeel van de ambtenaren ziet prestatiemeting als middel om hun imago op te vijzelen.
Dat blijkt uit een onderzoek van Rick Borst, Christiaan Lako en Michiel S. de Vries - allen verbonden aan de opleiding Bestuurskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen - dat deze week is verschenen in het tijdschrift Bestuurswetenschappen.
Verrassend
De resultaten zijn gebaseerd op een grootschalig survey-onderzoek dat elke twee jaar door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gehouden onder de titel Personeels- en Mobiliteitsmonitor en waaraan in 2010 door 26.876 ambtenaren is deelgenomen.
De uitkomsten zijn anders dan verwacht. Onderzoeker prof. Michiel de Vries: "Er zijn theorieën die benadrukken dat de aard van de publieke sector zo anders is dat prestatiemeting ongewenst is, vooral als het werk complex is. Anderzijds zou prestatiemeting juist wenselijk zijn als er slecht werk wordt geleverd of als daar persoonlijk voordeel mee te behalen valt."
Managers
Uit dit onderzoek blijkt dat de helft van de ambtenaren positief oordeelt over prestatiemeting. Ze zijn vooral te vinden in organisaties die direct door politici worden aangestuurd, zoals gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Vooral ambtenaren die een complexe managementfunctie vervullen, en daarbij positief oordelen over het functioneren van collega’s binnen de organisatie en ervaring hebben met prestatiemanagement, zijn positief over prestatiemeting.
Van alle ambtenaren in een managementfunctie die zowel ervaring hebben met concrete werkafspraken, als tenminste een formeel gesprek hebben gehad in het voorgaande jaar en die in een politieke context functioneren en positief oordelen over het functioneren van hun collega’s, is driekwart positief over de toepasbaarheid van prestatiemeting.
Van de beleidsambtenaren die juist niet aan deze kenmerken voldoen, is slechts 21 procent daarover positief.
Bureaucrat bashing
Het onderzoek verklaart waarom de ambtenaren die het meeste te lijden hebben onder wat wel ‘bureaucrat bashing’ wordt genoemd - dat wil zeggen, het continu in een negatief daglicht stellen van ambtenaren - namelijk de ambtenaren in gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk, positiever zijn over de toepasbaarheid van prestatiemetingen.
een prestatiemeter bij ambtenaren zou erg goed zijn en ook het juiste naar het publiek.
Laat zien waarvoor je bent aangenomen als vertegenwoordiger van jouw publiek en wat niet goed is dient net als in de profit sector aangepakt te worden.
Te vaak komt het voor dat de ''onzichtbare''ambtenaar uitstekend werk verricht en niemand weet wat hij/zij doet, maar ook het tegenovergestelde. Als het niet goed is en de uitkomsten slecht, mag dat ook wel eens goed aangepakt worden. Immers we hebben een enorm overheids apparaat! dat kan en moet kleiner.