zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft ambtenaren wil prestatiemeting

20 augustus 2012 - De helft van alle ambtenaren is positief over prestatiemeting en vindt het toepasbaar op het eigen functioneren. Dat is zelfs meer dan in de private sector waar 47 procent van de werknemers vindt dat de geleverde prestaties goed meetbaar zijn. Het merendeel van de ambtenaren ziet prestatiemeting als middel om hun imago op te vijzelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Rick Borst, Christiaan Lako en Michiel S. de Vries - allen verbonden aan de opleiding Bestuurskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen - dat deze week is verschenen in het tijdschrift Bestuurswetenschappen. 



Verrassend

De resultaten zijn gebaseerd op een grootschalig survey-onderzoek dat elke twee jaar door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gehouden onder de titel Personeels- en Mobiliteitsmonitor en waaraan in 2010 door 26.876 ambtenaren is deelgenomen.
De uitkomsten zijn anders dan verwacht. Onderzoeker prof. Michiel de Vries: "Er zijn theorieën die benadrukken dat de aard van de publieke sector zo anders is dat prestatiemeting ongewenst is, vooral als het werk complex is. Anderzijds zou prestatiemeting juist wenselijk zijn als er slecht werk wordt geleverd of als daar persoonlijk voordeel mee te behalen valt."

Managers

Uit dit onderzoek blijkt dat de helft van de ambtenaren positief oordeelt over prestatiemeting. Ze zijn vooral te vinden in organisaties die direct door politici worden aangestuurd, zoals gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Vooral ambtenaren die een complexe managementfunctie vervullen, en daarbij positief oordelen over het functioneren van collega’s binnen de organisatie en ervaring hebben met prestatiemanagement, zijn positief over prestatiemeting.
Van alle ambtenaren in een managementfunctie die zowel ervaring hebben met concrete werkafspraken, als tenminste een formeel gesprek hebben gehad in het voorgaande jaar en die in een politieke context functioneren en positief oordelen over het functioneren van hun collega’s, is driekwart positief over de toepasbaarheid van prestatiemeting.
Van de beleidsambtenaren die juist niet aan deze kenmerken voldoen, is slechts 21 procent daarover positief. 

Bureaucrat bashing

Het onderzoek verklaart waarom de ambtenaren die het meeste te lijden hebben onder wat wel ‘bureaucrat bashing’ wordt genoemd - dat wil zeggen, het continu in een negatief daglicht stellen van ambtenaren - namelijk de ambtenaren in gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk, positiever zijn over de toepasbaarheid van prestatiemetingen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risico’s social media bij de overheid niet onder controle
 Versoepelde ontslagregeling ambtenaren positief voor arbeidsmarkt
 'Gelijktrekken ambtenaren marktsector moet beginnen bij vacaturebeleid'
 Jonge ambtenaren voor afschaffen speciale status
 
 
reacties
 
Dennis  |   | 
22-08-2012
 | 
11:29 uur
een prestatiemeter bij ambtenaren zou erg goed zijn en ook het juiste naar het publiek.

Laat zien waarvoor je bent aangenomen als vertegenwoordiger van jouw publiek en wat niet goed is dient net als in de profit sector aangepakt te worden.

Te vaak komt het voor dat de ''onzichtbare''ambtenaar uitstekend werk verricht en niemand weet wat hij/zij doet, maar ook het tegenovergestelde. Als het niet goed is en de uitkomsten slecht, mag dat ook wel eens goed aangepakt worden. Immers we hebben een enorm overheids apparaat! dat kan en moet kleiner.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10