17 augustus 2012 -
Steeds meer jonge medewerkers tussen de twintig en 35 jaar krijgen een burn-out. Onderzoeksbureau SKB constateerde dat jongeren vaker kans hebben op burn-out dan oudere werknemers. Het CBS en TNO deden onderzoek en constateerde dat in de leeftijd van vijftien tot 25 jaar, een op de tien medewerkers last had van burn-outklachten, extreme stress en paniekaanvallen.
Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl kan daar vanuit haar praktijk over meepraten. Als er op jonge leeftijd sprake is van burn-out, heeft dat niet alleen negatieve impact op het zelfvertrouwen, maar ook op de toekomstplanning. Er wordt aan kwaliteiten getwijfeld, er wordt onvermogen gevoeld en mensen durven niet meer aan carrièreplanning te doen. Het is zeker geen goede ervaring om mee te starten in het werkleven.
Aandacht
Toename van burn-out onder jonge medewerkers vraagt om aandacht en zorg, zodat langdurig verzuim of WAO op jonge leeftijd voorkomen wordt. Wil men burn-out in deze groep voorkomen, dan moet er worden gekeken naar wat jonge medewerkers van nu kwetsbaar maakt voor een burn-out. Er dient gekeken te worden hoe de toename is ontstaan zodat er oplossingen gezocht kunnen worden.
Nieuwe energie
Een valkuil is om te denken dat jonge mensen veel aankunnen omdat ze nog jong zijn en een zelfverzekerde houding uitstralen. Volgens het SKB onderzoeksbureau is er meer burn-outrisico onder medewerkers geboren tussen 1978-1995 dan onder 35-44 jarigen. Ook jonge mensen moeten rusten en herstellen om nieuwe energie op te doen.
Oorzaken
Enkele oorzaken van toenemende burn-out onder jonge medewerkers:
• Deze tijd geeft snelle veranderingen, veel mentale en fysieke indrukken en iedereen moet daarin mee. Snelle beelden, nieuwe trends, steeds veranderende computerprogramma’s en technische snufjes. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Dat vraagt alertheid, energie en tijd wil men up-to-date blijven.
• Er worden hoge eisen aan jonge mensen gesteld. De lat ligt hoog. Een zo hoog mogelijke opleiding volgen, veel talenten ontwikkelen, carrière maken, blijven groeien en ontwikkelen. En tegenwoordig krijgt niet iedereen zomaar een vast contract. Kortlopende contracten leiden tot felle concurrentie.
• Veel jonge mensen denken dat het leven maakbaar is en zijn ambitieus. En dat is hun ook vaak voorgespiegeld door media, ouders of school. Jonge mensen hebben vaak gehoord: 'Maak iets van je leven, je hebt het zelf in de hand.' De sociale druk van de sociale media waarin een perfect leven en successen delen een must lijkt, is aan de orde van de dag. Maar niet alles blijkt maakbaar en dat kunnen jonge medewerkers weleens als een persoonlijk falen gaan zien.
• Jonge medewerkers hebben niet altijd een realistisch beeld van de toekomst. De werkelijkheid is minder idealistisch dan ze dachten. Het werk is minder makkelijk dan men dacht, het gezinsleven is zwaarder dan voorzien, de combinatie van werk en privé vraagt goede afstemming en veel energie, enzovoort.
• Jonge medewerkers zijn starters in de samenleving. Ze gaan zelfstandig wonen, samenwonen of stichten een gezin. Naast hun startende werkleven zijn er in hun privésituatie ook veel nieuwe ervaringen waar veel van hen gevraagd wordt. Deze combinatie is vaak zwaar.
• Natuurlijk zijn het ook persoonlijkheidskenmerken die het risico bepalen. Gevoelige, empatische jonge medewerkers hebben meer kans op een burn-out.
Vraag het gratis e-boek ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl.