16 augustus 2012 -
De vraag naar managers is het afgelopen jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index. In geen enkele beroepsgroep was de daling zo sterk als bij managers: 24 procent. Waarom hebben we minder managers nodig? De economische neergang kan als een van de redenen worden aangewend.
Olfertjan Niemeijer directeur van Independent Recruiters. "De crisis zorgt ervoor dat bedrijven extra goed kijken wie er echt nodig is. En helaas voor de managers zijn zij dat niet altijd." Het zijn volgens Niemeijer vooral de ‘peoplemanagers’ die zelf niet in de uitvoering zitten waar minder behoefte aan is. Voor een meewerkend voorman is nog wel plek. "Eigenlijk is het al jarenlang een trend om zo weinig mogelijk te managen en zoveel mogelijk uit te voeren. Het begrip manager is daardoor überhaupt wat aan het vervagen."
Managementlagen verdwijnen
Mirjam Bink, directeur van I-recruiting en voorzitter van de Gelderse regio van MKB-Nederland, ziet eenzelfde trend. "Bedrijven worden meer lean and mean en halen daarom managementlagen ertussenuit." Daarnaast ziet zij ook dat technische ontwikkelingen ervoor zorgen dat managers minder nodig zijn. "Waar je voorheen ook echt iemand fysiek ertussen moest hebben om een grote organisatie beheersbaar te houden, zijn er nu allemaal middelen waarmee je makkelijker met elkaar kunt schakelen en aan projecten kunt werken. Hierdoor zijn er minder managementlagen nodig om een bedrijf goed te leiden."
Niemeijer deelt die mening: "Het is veel makkelijker werken via de pc en het is veel makkelijker geworden om mensen te controleren. Dus de span of control van een manager is eenvoudiger uit te breiden." Waar de vraag naar leidinggevenden gedaald is, stijgt volgens hem juist wel de vraag naar procesmanagers. "Doordat veel zaken worden geoutsourcet heb je mensen nodig die die processen begrijpen. Als er iets veel gevraagd wordt zijn het deze mensen."
Meer focus op vakmensen
Ook blijft de vraag naar specialisten momenteel nog erg hoog. De schaarste onder goede vakmensen is volgens Bink dusdanig dat het de groei van de Nederlandse economie tegenhoudt. Volgens haar wordt het dan ook nodig tijd dat er een omslag komt in denken: "Ouders dachten altijd: ga maar zo lang mogelijk doorstuderen, want dan kun je in een managementpositie komen. Maar dat is nu een doodlopende weg."
Er moet volgens Bink meer focus komen op vakmensen en minder op managers: "Ouders zouden hun kinderen moeten stimuleren om een vak te leren en uitdragen dat dat iets is om trots op te zijn. En de overheid zou dat ook meer moeten promoten. Het is toch zonde dat er nu heel veel topmanagers zonder baan zitten, terwijl er tekorten zijn bij specialisten?"
Bron:Monsterboardblog