zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Brazilië – een succesverhaal voor buitenlandse investeerders

13 augustus 2012 - Dankzij de stabiele economie, de snelgroeiende binnenlandse markt en de enorme onaangeboorde natuurlijke hulpbronnen is Brazilië aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Ondanks de positieve vooruitzichten voor de lange termijn zijn de buitenlandse investeringscijfers voor het eerste kwartaal van 2012 sterk gedaald.

Dit blijkt uit de Brazilian Attractiveness Survey van Ernst & Young. Dit rapport bevat een analyse van de buitenlandse directe investeringen in Brazilië sinds 2007 en een enquête onder 250 internationale ondernemingen over Brazilië als vestigingsland. 



Recordaantal investeringsprojecten
In 2011 trok Brazilië het recordaantal van 507 buitenlandse investeringsprojecten aan. Het land is inmiddels qua waarde de op één na populairste bestemming voor directe buitenlandse investeringen wereldwijd en nummer vier betreffende het aantal projecten. 78 procent van de ondervraagden vindt Brazilië verreweg de meest aantrekkelijke locatie in Latijns-Amerika. Daarnaast geeft 83 procent aan dat Brazilië de komende drie jaar alleen maar aantrekkelijker zal worden. Willem van Beekhoff, partner bij Ernst & Young op het gebied van Supply Chain Management: "Brazilië heeft zich ontwikkeld tot een formidabele speler in de wereldeconomie. Er liggen nog wel wat obstakels, maar het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016 in Rio zullen bijdragen aan verdere versterking van de infrastructuur, waardoor het land nog veel meer investeringen zal weten aan te trekken. Ook voor Nederlandse bedrijven biedt dit legio mogelijkheden waarbij met name van belang is de markt op de juiste wijze te benaderen. Zeker in Brazilië vergt iedere situatie zijn eigen specifieke marktbenadering." 

De VS staat op nummer één

De Verenigde Staten was wederom de grootste buitenlandse investeerder in Brazilië, zowel wat betreft het aantal projecten (dat met 43 procent steeg tot 149), de waarde van die projecten (USD 12,4 miljard) als het aantal nieuwe banen (35.195). Dit komt grotendeels door de geografische nabijheid en de ontwikkeling van de handelsovereenkomsten tussen beide landen. Het Verenigd Koninkrijk steeg van nummer vijf (2010) naar nummer twee (2011) qua aantal investeringsprojecten (45). Spanje en Duitsland waren respectievelijk nummer drie en vier. China was in 2011 de op vier na grootste buitenlandse investeerder in Brazilië wat betreft de waarde van de investeringen, die sinds 2010 is verzesvoudigd, terwijl het aantal projecten met 70 procent is gestegen. China was ook de op vier na grootste wat betreft het creëren van nieuwe banen (9.049). China en Brazilië hebben in 2011 gezamenlijk verklaard intensiever te willen samenwerken, wat de activiteit in alle sectoren zal aanwakkeren. 

Zorgen

De Braziliaanse economie heeft steeds meer behoefte aan gekwalificeerde en productieve arbeidskrachten. Er is inmiddels zelfs een tekort aan geschoold personeel. Als gevolg daarvan liggen de arbeidskosten in Brazilië al hoger dan in andere groeimarkten zoals Rusland, China en Mexico. Op de vraag hoe Brazilië zichzelf nog aantrekkelijker kon maken wees bijna een derde van de respondenten in ons onderzoek op het belang van onderwijs en vaardigheden. Wat betreft de regelgeving bestaat er bovendien zorg omtrent de dwingende arbeidswetgeving in Brazilië. De aantrekkelijkheid van Brazilië kan nog worden vergroot door investeringen in grootschalige infrastructuur en stadsontwikkelingsprojecten, gevolgd door maatregelen tegen corruptie (24 procent). Ook het hoge vennootschapsbelastingtarief van 34 procent wordt als een nadeel genoemd, zeker in vergelijking met het tarief in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Chili (18,5 procent) en Mexico (30 procent). 

Vooruitzichten

Ondanks de positieve vooruitzichten voor de lange termijn zijn de buitenlandse investeringscijfers voor het eerste kwartaal van 2012 sterk gedaald. Ook het aantal investeringsprojecten lag aanzienlijk lager (-negentien procent). Willem van Beekhoff: "Brazilië moet zich voor zijn ontwikkeling gaan richten op andere sectoren dan olie en grondstoffen. Diversificatie is noodzakelijk om de economie te beschermen tegen de enorme prijsschommelingen op de internationale grondstoffenmarkt. Toch voorspellen we op de lange termijn een stijgende lijn in buitenlandse investeringen. Het is daarbij belangrijk dat Brazilië oog heeft voor de zorgen van internationale investeerders en ondernemers. Die geven immers duidelijk aan dat de autoriteiten meer zouden kunnen doen om innovatie te bevorderen, de belastingdruk te verlichten en problemen bij het oprichten van nieuwe bedrijven te verhelpen. Dit biedt tevens een goede mogelijkheid voor de Nederlandse overheid om hierop in te spelen bij onder meer de heronderhandeling van het belastingverdrag met Brazilië zodat Nederlandse investeerders optimaal gepositioneerd kunnen worden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders
 Investeerders belonen bedrijven met transparant emissie-beleid
 Nederland is wereldleider in internationale fusies en overnames
 Afrika steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10