8 augustus 2012 -
Jarenlang werden de gevleugelde woorden uit de titel van dit artikel onder invloed van de vrouwenemancipatie gebagatelliseerd. Onterecht, zo blijkt uit de praktijk van Denise Janmaat, Personal Datingcoach en oprichter van D-Date.nl. Zij licht dit toe aan de hand van het (uit privacy-overwegingen) geanonimiseerde verhaal van een van de singles die zij begeleidde.
‘Rutger is een succesvolle manager van een innovatieve, industriële onderneming als hij en zijn vrouw besluiten om te gaan scheiden. De weerslag daarvan merkt hij flink. Juist in die periode moeten belangrijke beslissingen genomen worden om het bedrijf door de economische crisis te loodsen. Veel extra vergaderingen met het MT, de OR en RvC vullen zijn agenda. Waar vroeger zijn vrouw ervoor zorgde dat thuis alles op rolletjes liep, moet hij nu zelf de kinderen voor sluitingstijd ophalen van de naschoolse opvang. ’s Avonds zit hij tot in de kleine uurtjes stukken door te nemen en moet hij ook de zwem- en gymtas van de kinderen nog inpakken. Na een te korte nacht staan de kinderen al vroeg aan zijn bed. Na het ochtendritueel van aankleden en ontbijten, brengt hij de kinderen naar school en gaat hij geradbraakt naar zijn eerste overleg op de zaak.’
Janmaat: "Dat Rutger zo gemangeld wordt tussen werk en privé komt vaker voor als er geen stabiele thuisbasis is. En dat dat doorwerkt in uw werk als topmanager is onontkoombaar. We kunnen mooi praten over een goede balans tussen werk en privé, maar als er op één van deze vlakken onrust is, werkt dat door op het andere. Het wordt lastig om uw gedachten bij het werk te houden; ze dwalen nu eenmaal gemakkelijk af naar de vele onderwerpen die u privé bezighouden. Als u daar niets aan doet, volgt er vroeg of laat een functioneringsgesprek over uw resultaten en prioriteiten."
Op zoek naar de stabiele thuisbasis
Janmaat spreekt vele managers, ondernemers en professionals (mannen én vrouwen) die op zoek zijn naar een partner, de liefde van hun leven. "Soms zijn ze gescheiden of weduwe/weduwnaar, soms single. En hoewel sommigen aangeven dat ze happy single zijn, blijkt het ontbreken van zo’n rustgevende thuisbasis ze menigmaal meer dwars te zitten dan ze willen of durven toegeven. Natuurlijk, een goede huishoudelijke hulp kan een aantal besognes prima oplossen. Maar thuiskomen in een gezellig ‘thuis’, de ervaringen van die dag kunnen delen en met elkaar kunnen sparren over issues op het werk, geeft toch een heel ander gevoel."
Waar zit de bottleneck?
Bij het vinden van een partner komt de manager zichzelf regelmatig tegen, is de ervaring van Janmaat. "Enerzijds in praktische zin, omdat ‘het werk voor het meisje gaat’. Het is verleidelijk om ’s avonds wat langer door te werken aan die belangrijke presentatie omdat er toch niemand op hem wacht. Werk maken van het vinden van een partner belandt dan al gauw op een lagere plek op het prioriteitenlijstje.
Anderzijds zijn er andere oorzaken die ervoor zorgen dat het vinden van een partner minder snel en makkelijk gaat dan zakelijk gezien handig zou zijn." Janmaat stelt dat de bottleneck voor de meeste professionals zit in (één of meerdere van) de volgende punten:
• Geen duidelijk beeld van de partner die ze willen vinden, waardoor ze doelloos rondlopen en ze ‘niemand’ vinden
• Vooral de verschillen zien in kandidaten in plaats van de overeenkomsten, waardoor uiteindelijk niemand matcht
• Ontbreken van een gefundeerde, gestructureerde aanpak, waardoor veel tijd, energie en plezier wordt verloren aan de trial-and-error werkwijze die zelden succes oplevert.
Ken uw succesfactoren
Net als in het zakenleven lukt het vinden van een partner sneller en makkelijker als u uw relatie-succesfactoren kent én de weg waarlangs u dat succes kunt bereiken. Om als manager aan de top te kunnen blijven, is het waardevol om die te leren kennen. Die vaardigheden zullen niet alleen helpen bij het realiseren van de warme en liefdevolle relatie, die de kans biedt om verder te excelleren als topmanager. Ook in het zakelijk functioneren blijken die vaardigheden een waardevolle aanvulling op het arsenaal om tot verdere hoogten te reiken. Aldus Janmaat.
ook achter Steve Jobs stond zijn vrouw = (Klik hier)
- zij is filantroop en boeddhiste en heeft een duidelijke visie = visinair!
Ro
|
|
8
-
08
-
2012
|
09
:
21
uur
knap ook van al die alleenstaande moeders die én een fulltime baan hebben én alles thuis op rolletjes laten lopen...
G.F. Dekker
|
|
9
-
08
-
2012
|
09
:
46
uur
Op je werk de vuile was buiten hangen, de anderen uitfoeteren of gewoon je humor kwijt zijn omdat je thuis de mantel kreeg uitgeveegd vanwege het onvermogen mee te werken aan de verwerking van de was terwijl tweeverdieners toch de lasten samen moeten dragen is voor veel mannen ook geen goede beginsituatie voor begripvol management. (hoeveel complexiteit kan er in één zin?)
a. van den brekel
|
|
10
-
08
-
2012
|
05
:
06
uur
Het omgekeerde geldt ook. Achter een succesvolle vrouw staat een man. Ik zou nooit zo succesvol geweest zijn zonder mijn man die boodschappen doet, kookt, wast, alle klusjes doet, niet zeurt (en zelf ook nog full time werkt).
Ik vind het echter niet reeël om te verwachten dat een partner zich zo \\\\\\\'wegcijfert\\\\\\\' voor het succes van de ander als dat niet beloond wordt met een heleboel liefde en waardering. Hoeveel van die succesvolle managers zetten het onderhoud van die belangrijkste relatie in hun leven bovenaan op hun agenda? Daar zit \\\\\\\'m de kneep.
De managers uit het artikel kunnen (als hun carriere zo belangrijk voor ze is) veel beter een full time personal assistant aannemen (de ouderwetse fantastische, vaak vrijgezelle, secretaresse), en niet iemand de illusie geven dat je een relatie zoekt. Dan heb je de lusten, tegen correcte betaling, én je wekt geen valse verwachtingen bij een potentiële partner waar je eigenlijk niet echt in wilt investeren met \\\\\\\'personal care\\\\\\\'. Want dat is waar het om gaat in een relatie.
Bovendien zijn ze dikwijls attenter voor de secretaresse dan voor de dame die 30 jaar hun overhemden strijkt. Want daarvan zien ze wel het directe belang. Daarom zijn het immers zulke goede managers.
Je kunt nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.