zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Monsterboard blijft bekendste vacaturesite van Nederland

7 augustus 2012 - Monsterboard is ook in de eerste helft van 2012 de meest genoemde site voor het zoeken naar een nieuwe baan onder de Nederlandse beroepsbevolking. 18,6 procent noemt Monsterboard op de voet gevolgd door NationaleVacaturebank (18,3 procent). Social media als LinkedIn en Facebook blijven aan terrein winnen evenals de opkomst van Indeed,

Echter is de afstand tot de belangrijkste oriëntatiesites nog te groot om zich op korte termijn in de top van de markt te melden. Jobbird.com is de meest opvallende nieuwkomer in de top tien . Deze ontwikkelingen blijken uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) dat continu onderzoek doet onder de Nederlandse beroepsbevolking in relatie tot de arbeidsmarkt 



Onveranderende top vijf

De top vijf blijft ten opzichte van 2011 onveranderd, al winnen Werk.nl en Google wel terrein ten opzichte van de belangrijke twee generieke oriëntatiesites Monsterboard.nl en Nationalevacaturebank.nl. Beide sites hebben marktaandeel verloren in de ‘top of mind’ positie van werkzoekenden. Jobbird.com die in 2011 gelanceerd is, ziet haar enorme marketinginspanningen, nu halverwege 2012, terugbetaald met een achtste plek en met plek zes binnen handbereik (0,2 procent afstand ten opzichte van LinkedIn). Ook de jobaggregator Indeed.nl is met een sterke opmars bezig en is gestegen van plek 38 naar twintig. Met de investeringen die Indeed voornemens is te maken in Europa is een verdere groei in bekendheid en populariteit binnen handbereik. 

Verdere groei social media in zoeken naar nieuwe baan

Facebook stijgt van de 50ste plek in 2011 naar plaats zestien in 2012 als genoemde site om naar een nieuwe baan te zoeken. Daarmee zien we een verdere stijging van het belang van social media op de arbeidsmarkt. Of Facebook als oriëntatiesite op een nieuwe baan echt betekenis gaat krijgen, zal sterk afhangen van de investering die Facebook gaat maken met het oog op de vacaturemarkt en dan specifiek in Europa. LinkedIn stijgt van plek acht naar plek zes. Dit is deels het gevolg van het marktaandeel dat Intermediair.nl heeft verloren (-0,8 procent) en deels de autonome groei in populariteit (+0,2 procent). Een top vijf positie als oriëntatiesite onder de Nederlandse beroepsbevolking zal LinkedIn vermoedelijk niet bemachtigen, gezien het feit dat vooral hoogopgeleiden op de site zitten. Daarmee is LinkedIn eerder een nichesite dan een generieke oriëntatiesite. Kijken we naar LinkedIn onder bepaalde doelgroepen hoogopgeleiden, dan is zij al top drie als het gaat om oriëntatie. Ook onder recruiters is LinkedIn populair. Zij gebruiken LinkedIn om zelf kandidaten te vinden. "Social media hebben ontegenzeggelijk een rol in het oriëntatieproces op de arbeidsmarkt, maar als het gaat om het vinden van een baan zijn generieke vacaturesites voor de gemiddelde Nederlander vele malen populairder," aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group. "Social media zijn interessant voor werkgevers om zelf kandidaten te vinden, kandidaten te screenen en te werken aan het employer brand. Vullen werkgevers dit goed in, worden zo ook makkelijker gevonden. Maar social media zijn nog geen echte media om naar een nieuwe baan te zoeken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Social media bezig aan sterke opmars op de arbeidsmarkt
 Baan zoeken via Twitter en LinkedIn niet populair
 Young Professional 2. 0 vraagt nieuwe manier van werven
 Hoe harder we werven, hoe passiever kandidaten zoeken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10