zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Langs de politieke presentatie-meetlat: Arie Slob

1 augustus 2012 - Vrijwel iedere dag mag een politicus iets presenteren of ergens over debatteren. Dus ervaring genoeg. Maar hoe goed of slecht presenteren onze politici en kan het beter? ‘Pieter Frijters’ geeft speciaal voor ManageresOnline.nl zijn mening over de presentatiekracht van Nederlands bekendste politici. Deze keer over Arie Slob.

Wat vindt u van zijn overtuigingskracht?


"De overtuigingskracht van Arie Slob vind ik goed. Zeker wanneer ik naar hem luister vanuit de beleving van zijn achterban. Hij verkondigt geen onzin en onderbouwt alles vanuit de geschiedenis, De Bijbel of God. Een niet-gelovige, niet-Christen of een niet-belijdend Christen, heeft de neiging om meteen af te haken wanneer een dergelijke onderbouwing wordt gebruikt. Zou Arie zeggen: ‘wij vinden dat alle mensen: Christen, Mohammedaan of Atheïst, vrouw of man, hetero of homo, blank of zwart, Aziaat, Arabier of Europeaan, dezelfde rechten hebben en daar maken we ons sterk voor. Dan komt dat krachtig over. Zegt hij: ‘In de Bijbel staat enzovoort ……. en God heeft de mens geschapen enzovoort……….. daarom vinden wij dat alle mensen enzovoort…. dezelfde rechten hebben. Dan is de niet gelovige al afgehaakt bij het woord Bijbel of God. Hier is sprake van een zogenaamd psychologisch ‘halo’ effect. Een streng gelovige zal meteen bij deze woorden de oren spitsen en aan alles wat volgt de kwalificatie ‘dat is goed’ geven. Een niet-gelovige geeft aan alles wat volgt meteen de kwalificatie ‘geloofspraatje’ en neemt niet meer op wat er echt wordt gezegd." 

Hoe is hij non-verbaal?
"Non-verbaal vind ik Arie nog niet echt sterk. Hij komt nog te weinig uit zijn comfortzone en weet moeilijk met zijn handen raad. Aan het begin van een presentatie heeft hij de neiging om de vingers in elkaar te slaan, hetgeen prima past bij wat hij vertegenwoordigt. Maar bidden dan doe je in de kerk en niet tijdens een presentatie. Heeft Arie een microfoon vast dan heeft hij in het begin de andere hand nodig om zijn arm te ondersteunen of houdt hij de microfoon met 2 handen vast. Ook wijst Arie nog teveel met het vingertje, hetgeen ik ook andere politici heb zien doen. Maar dat is tijdens een presentatie gewoon not-done.", 

Wat vindt u van zijn charisma?
"Zou je Arie ooit ergens ontmoeten en niet weten wie hij is en wat hij vertegenwoordigt, dan is de kans groot dat je hem later moeilijk kunt herinneren. Of je nou gelovig bent of niet, er is geen enkele reden om geen moderner kapsel aan te meten of om je wat vlotter te kleden. De tattoos van een andere bekende Christen met dezelfde voornaam: Arie Boomsma, zijn dan weer te overdreven, maar ietsjes meer mag wat mij betreft wel. Arie Slob heeft er voor gekozen om niet op te vallen in de menigte. Wedden dat hij veel zwevende kiezers trekt met een gestyled kapsel, een oorbel, vlot jack, een ketting en een Budha armband? We zullen het nooit weten, want Arie zal deze voorzet nog geen seconde in overweging nemen." 

Hoe authentiek komt Arie over?

"Veel authentieker kan het niet. You see what you get. Arie is een Christen, ziet er uit als een Christen en spreekt als een Christen. Hij is historicus en ook dat ervaar je al snel wanneer hij aan het woord is.
Arie ziet er wat streng uit, maar dat verandert snel wanneer hij glimlacht. Pas dan zie je dat hij een aardige vent is, met veel gevoel voor humor. Alleen zijn motoriek tijdens een presentatie, lijkt teveel aangeleerd en ziet er wat gekunsteld uit." 

Wat vindt u van zijn presentatiekracht?

"Vanaf papier speecht Arie goed. Je ziet dat zijn presentatie niet geheel op papier is uitgewerkt en dat hij presenteert vanuit trefwoorden die hij vooraf heeft opgeschreven. Hij maakt meer contact met het publiek dan met zijn papier en dat is een voorwaarde om je publiek te kunnen bereiken. Zijn stem klinkt net als bij veel andere politici, te monotoon. Het is allemaal nog te ingehouden. Wanneer Arie iets presenteert dan verdient de manier waarop hij de zaal in kijkt, nog wel wat aandacht. De bedoeling is om iedereen in de zaal te bereiken. Obama zie ik steeds afwisselend van de ene teleprompter naar de andere kijken, maar maakt helaas geen contact met zijn publiek. Iets dergelijks doet Arie ook. Hij wenst bijvoorbeeld 800 mensen ‘van harte welkom’, maar kijkt dan maar één richting uit." 

Conclusie?

"Arie Slob is een politicus met een gedachtegoed dat veel mensen aanspreekt. Het is daarom belangrijk om de kiezer duidelijk te maken wat de punten zijn waar je als partij voor staat. Een beetje psychologische kennis is belangrijk, wanneer je ook niet-gelovigen wilt aanspreken die dezelfde punten belangrijk vinden. Gebruik de woorden Bijbel en God in de kerk is mijn advies en vermijd deze in de politiek. Het is toch wel duidelijk waar de Christen Unie voor staat. Het non-verbale, het stemgebruik en het kijkgedrag hebben wat finetuning nodig. Nu en dan weet Arie de verbeelding aan te spreken, door vanuit zijn visuele perceptie te vertellen. De luisteraar krijgt zo de kans om naar de film te kijken die hij beschrijft. Dat doet hij met regelmaat goed."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Langs de politiek presentatie-meetlat: Sybrand van Haersma Buma
 Vijf tips om politieke strategieën in uw zakelijke voordeel aan te wenden
 Langs de politiek presentatie-meetlat: Jolande Sap
 Langs de politieke presentatiemeetlat: Diederik Samsom (PvdA)
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10