Private Equity stimuleert productiviteit en werkgelegenheid
25 juli 2012 -
Private Equity (PE) investeringen leidt in 90 procent van de investeringen tot een positief rendement. In vergelijking met beursgenoteerde ondernemingen overtreft PE het rendement op investeringen met een factor 3,6 (tussen 2005 en 2011). PE weet waarde te realiseren door te investeren in ondernemingen en innovaties, waardoor de werkgelegenheid toeneemt en de productiviteit wordt verbeterd.
Afgelopen jaar zijn in Europa 83 PE exits genoteerd; het hoogste aantal sinds 2006 en 2007. Dit blijkt uit het rapport 'Branching out – How do private equity investors create value?',het jaarlijkse onderzoek door Ernst & Young naar de Europese PE sector.
PE-model blijkt succesvol
Hoewel de verbetering van de productiviteit en het rendement ten opzichte van beursbedrijven niet hetzelfde is voor alle markten, blijkt het PE model op grote schaal succesvol. Een goed resultaat op de investering is afhankelijk van het op voorhand grondig selecteren van de ondernemingen voor de portefeuille en het doorvoeren van verbeteringen in de bedrijfsvoering. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de PE-sector er weer bovenop komt. Het aantal transacties in 2011 is toegenomen. Strategische partijen waren verantwoordelijk voor 39 procent van alle exits in 2011; het hoogste cijfer sinds 2005. De verkoop aan schuldeisers nam af. Maurice van den Hoek, partner bij Ernst & Young: "Op de Europese markten hebben de PE huizen de productiviteit van hun portefeuillebedrijven jaarlijks met 6,9 procent zien stijgen, in Nederland met jaarlijks zes procent. PE vergroot de waarde van bedrijven en verbetert hun conditie, vooral in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Tegelijkertijd is het aantal werknemers bij de portefeuilleondernemingen toegenomen. Binnen Europa groeide de werkgelegenheid jaarlijks met 2,2 procent en in de Nederland met 5,5 procent per jaar."
De prestaties van PE per sector
Met name in de zakelijke dienstverlening, retail en de gezondheidszorg heeft PE de beste resultaten opgeleverd. Al deze sectoren vertonen bovengemiddelde rendementen (gebaseerd op equity multiples én een bovengemiddelde enterprise value groei). De sectoren gericht op de consumentenmarkt en de kapitaal intensieve markten, zoals automotive, media en huishoudelijke goederen, presteerden met betrekking tot rendement en groei juist onder het gemiddelde. Dit patroon is overigens ook bij beursgenoteerde bedrijven terug te zien.
Van de grote sectoren kan de gezondheidszorg de sterkste groei van de portefeuille noteren. Dit wijst op de aantrekkingskracht van de gezondheidszorg naarmate de vergrijzing in Europa toeneemt. Gezondheidszorg heeft bovendien een uitgesproken niet cyclisch karakter en biedt goede vooruitzichten voor groei van de particuliere sector in grote delen van Europa. Van den Hoek: "Overal in Europa zien we dat PE huizen zich in toenemende mate specialiseren op sectoren om zo optimaal te profiteren van hun ervaring om gefocust te kunnen optreden en hun interne expertise verder te ontwikkelen. Een sectorgerichte strategie leidt vaak tot een hoger rendement dan een meer algemene en generalistische aanpak."
Vooruitzichten "Ook 2012 vertoont tot dusver bemoedigende resultaten op de transactiemarkt, met een aanhoudende interesse onder strategische kopers in de portefeuilles van PE huizen. Die moeten met name inspelen op de toegenomen belangstelling vanuit de Verenigde Staten en Asia-Pacific om zo de transactieactiviteit verder op te voeren. Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om ook de interesse in hun aanbod te wekken bij Europese strategen," aldus Van den Hoek.