23 juli 2012 -
Een op de vier automobilisten rijdt jaarlijks schade, zo blijkt uit recent onderzoek van Allsecur. De kans op autoschade is de afgelopen vijf jaar sterk gestegen. Het grootste deel van deze schades is ruitschade (80 procent). Daarnaast komen veel schades uit onverwachte hoek.
De Nederlandse automobilist rijdt meer schade. Volgens recent onderzoek van Allsecur is er een opvallende stijging te zien. In 2006 maakten 25 procent van de Nederlandse automobilisten nog brokken. Tegenwoordig rijdt 28 procent van de Nederlandse automobilist schade. Het grootste deel van deze schades zijn ruitschades (80 procent) gevolgd door zogenaamde aanrijdingschades (9,8 procent).
Zondags minder schade
Hoe meer kilometers u rijdt, hoe meer kans op schade. Logisch. Een ritje van twintig km per werkdag extra geeft vijftien procent meer kans op schade. Met name jongeren (tot 24 jaar) rijden op werkdagen relatief meer. Door gebrek aan rijervaring veroorzaken zij meer schade. Automobilisten van 46 tot en met 55 jaar hebben twintig procent meer kans op schade als zij 5.000 kilometer per jaar meer rijden. De kans op schade is op zondag het kleinst (acht procent versus zestien-zeventien procent). De kans op schade tijdens een werkweek is evenredig verdeeld.
Schade komt uit onverwachte hoek
"De meeste schades komen uit onverwachte hoek", aldus Johan Van den Neste, marketing manager Allsecur autoverzekeringen. "Zeker drie op de tien klanten weet ons te verrassen met een opvallend schademoment. Zo staan ruitschades met stip op nummer een, maar ruitschade komt lang niet altijd door steenslag of temperatuursverschil. Zo vertelde een klant ons dat hij op vakantie in Spanje zijn auto onder een boom in de schaduw had gezet. Prima natuurlijk, maar het was een palmboom en er viel een kokosnoot uit. Dwars door de voorruit..."
Hollands weer schadelijk
De kans op schade is in de maand maart het grootst (35 procent). Deze piek komt door onverwachte vorst. Ook is er een duidelijke schadepiek te zien in juni (33 procent meer schademeldingen). "Deze werd veroorzaakt door een zware regenbui op 28 juni. Het aantal schademeldingen lag bijna 30 keer hoger! Wij leren van deze gebeurtenissen en passen onze autoverzekering en service hierop aan. Geen eigen risico bijvoorbeeld," aldus Van den Neste.