zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overheid moet schouders zetten onder duurzaam inkopen

16 juli 2012 - Overheden zetten nog weinig tastbare stappen op het gebied van duurzaam inkopen, zo stellen NEVI, MVO Nederland, De Groene Zaak, MKB-Nederland en VNO-NCW. Een jaar na het uitbrengen van het Advies Duurzaam Inkopen, gericht aan Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, stagneert de uitwerking in de praktijk.

In een brief aan Staatssecretaris Atsma roepen de opstellers dan ook op de aanpak te versterken met een aantal concrete maatregelen. 



Advies Duruzaam Inkopen
Het Advies Duurzaam Inkopen van 23 juni vorig jaar bevat aanbevelingen om het duurzaam inkoopbeleid van de overheid fundamenteel te vernieuwen. Kern van de vernieuwing was niet langer via gedetailleerde technische eisen in te kopen, maar ondernemers uit te dagen zelf met voorstellen te komen om de duurzaamheidsambities van de overheid te bereiken. Bedrijven worden dan actief betrokken bij het inkoopbeleid van de overheid.
Zowel het Kabinet als de Kamer hebben het Advies omarmd, maar in de praktijk neemt de nieuwe aanpak nog geen grote vlucht. Veel overheden lijken ermee onbekend of nog steeds te denken dat het duurder is. Of de noodzakelijke kennis en kunde om duurzaam in te kopen ontbreekt. Op deze manier wordt het streven - dat duurzaam inkopen na 2014 op eigen benen kan staan - niet gehaald.
In de brief onderstrepen de vijf partijen dat inkopen op basis van de prijs voor de gehele levensduur (in plaats van laagste aanschafprijs) tot kostenefficiëntie voor overheden leidt en innovatie bij ondernemers stimuleert. Alleen al het Rijk kent 70.000 leveranciers bijvoorbeeld. 

Richtlijnen
De vijf partijen pleiten voor een intensivering en concretisering langs de volgende lijnen:
1. Creëer breed bestuurlijk draagvlak voor duurzaam inkopen (volgens de nieuwe aanpak) bij alle overheden en geef zelf het goede voorbeeld.
2. Maak als Rijk dan duidelijk welke duurzaamheidsdoelen als uitgangspunt gelden. Andere overheden kunnen dat vertalen naar de eigen inkoopbehoefte en ondernemers kunnen daar investeringen op afstemmen.
3. Zorg voor een heldere en samenhangende strategie en implementatie- en uitvoeringsagenda: Hieraan moeten concrete doelen en deadlines worden verbonden.
4. Realiseer zo spoedig mogelijk één loket voor (duurzaam) inkopen met een duidelijke toewijzing van taken en verantwoordelijkheden.

Strategisch economisch instrument voor toekomst
Volgens de betrokken partijen wordt ook in de concept verkiezingsprogramma's het potentieel van duurzaam inkopen door de overheid nog onvoldoende herkend. Zij wijzen erop dat de jaarlijkse inkoopomzet van de overheid ongeveer 60 miljard euro bedraagt. Het is dus zeer effectief om juist voor deze uitgaven 'duurzaam' de maatstaf te maken en ze gestructureerd in te zetten als strategisch economisch instrument voor verduurzaming.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzaamheidsinformatie weegt vaker mee bij beleggingsbesluit
 Verduurzaming catering versnelt
 Bedrijven hebben weinig grip op naleving mensenrechten
 Duurzaam kantoor verhoogt omzet banken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10