Voorstel voor mondiale richtlijn Compliance programma’s
12 juli 2012 -
Australië heeft een voorstel ingediend voor het ontwikkelen van een mondiale ISO-norm voor compliance programma’s. De voorgestelde norm biedt organisaties een leidraad voor het uitdenken, ontwikkelen, implementeren, monitoren en verbeteren van een effectief compliance programma. NEN onde-zoekt of er in Nederland behoefte is aan deze norm en roept organisaties op hun mening te geven of mee te werken aan de ontwikkeling ervan.
Compliance is een zeer actueel onderwerp in de internationale gemeenschap: de G20 spreekt over mondiale regulering van de financiële sector, nationale economieën zijn steeds nauwer met elkaar verbonden en wet- en regelgeving wordt steeds verder geharmoniseerd. Organisaties, ongeacht grootte, aard en sector hebben vrijwillige afspraken en verplichtingen in relatie met wet- en regelgeving, branche- en gedragscodes, milieu en maatschappij. Zij willen beschikken over de juiste processen en procedures waarmee het risico voor non-compliance kan worden verminderd. En een internationaal speelveld vraagt om een internationale richtlijn.
Inhoud van de afspraken
De te ontwikkelen norm moet organisaties ondersteunen bij het opzetten van een compliance programma. Met zo’n programma kunnen zij aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving, andere (vrijwillige) verplichtingen en ethische en maatschappelijke verwachtingen. Eén van de aspecten hierbij is dat beleid en procedures voor het bereiken van compliance gekoppeld zijn aan de operationele aspecten van de organisatie en in lijn zijn met de kernwaarden en strategische doelstellingen. Compliance programma’s overstijgen systemen voor financieel-, risico-, kwaliteit-, milieu- & gezondheid- en veiligheidsmanagement.
Een internationale norm zorgt niet alleen voor een internationaal erkende benchmarking voor organisaties zelf, maar ook voor een vergroting van markt- en consumentenvertrouwen. Overheid en toezichthoudende organisaties verkrijgen meer inzicht in de mate van compliance en kunnen anticipatief beoordelen. De nationale norm die al jaren in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gebruikt dient als basis voor de mondiale norm. Meer informatie over het voorstel vindt u hier. Organisaties kunnen tot 13 augustus contact opnemen met NEN over eventuele ontwikkeling van een internationale norm.