Dreigend tekort aan 300 miljoen specialisten in 2030
6 juli 2012 -
2030 zal er een tekort aan 50 miljoen hoog opgeleide werknemers in Europa zijn. Wereldwijd zal dit aantal de komende twintig jaar oplopen tot 300 miljoen vakbekwame medewerkers. Van de huidige beroepsbevolking is 80 procent opgeleid in de opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Deze landen bieden veel potentie voor de human resource afdeling van internationale bedrijven.
Focus op opkomende economieën
Europa kampt met een tekort aan specialisten, groeiend tot tussen de 200 en 300 miljoen specialisten in 2030 wereldwijd. Dit vormt een grote bedreiging voor bedrijven, die goed opgeleide mensen nodig hebben om te blijven groeien. De strijd om toptalenten stijgt nu al tot een hoogtepunt. Experts van Roland Berger menen dat bedrijven zich met hun personeelsbeleid moeten focussen op de opkomende economieën.
In deze opkomende economieën, ook de ‘Focus 20 landen’ genoemd, is het aantal afgestudeerden gestegen met 30 tot 50 procent in de afgelopen jaren. Slechts maximaal twintig procent voldoet echter aan de westerse norm, waaronder de beheersing van de Engels taal. Voor westerse bedrijven die zoeken naar goed opgeleid personeel is dit een onoverkomelijke hindernis. Om de brug te slaan, moeten deze bedrijven meer investeren in opleiding en taalvaardigheid van lokale niet-westerse werknemers. Daarnaast is communicatie zeer belangrijk om interculturele verschillen te overbruggen.
Economie in stijgende lijn Niet alleen stijgt het aantal afgestudeerden in deze ‘Focus 20 landen’, ook de economie zit in de lift. Al in 2010 werd een derde van de nieuwe banen in China en India gecreëerd. Roland Berger verwacht dit jaar een toename van een procent van het Bruto Binnenlands Product in Europa. In de opkomende economieën ligt dit tussen de vier en acht procent. In 2030 zullen deze landen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de groei van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product. Dit betekent een enorme impuls voor de lokale markten.
Talent aan boord houden
Een werknemersportefeuille, waarin een goede balans ligt tussen man, vrouw, oud, jong, en verschillende nationaliteiten en culturen, levert veel voordelen. Bedrijven kunnen gemakkelijker internationale beslissingen nemen, sneller nieuwe markten aanboren en de productiviteit en creativiteit van hun medewerkers verbeteren. Wat weer ten goede komt aan de motivatie en loyaliteit van de medewerkers. In de Verenigde Arabische Emiraten is 65 procent van alle afgestudeerden vrouw, in Brazilië en China ligt dit respectievelijk op 60 en 47 procent. In Rusland studeert nu 86 procent van de vrouwen tussen de achttien en 23 jaar. Bedrijven moeten niet alleen deze talentvolle mensen aannemen, maar ook zorgen dat ze aan boord blijven door middel van onder andere: talentmanagement, persoonlijke opleidingstrajecten, periodieke evaluaties en transparante carrièremogelijkheden voor internationale werknemers.
Ik haal bij het lezen van dit artikel maar even de schouders op. Op geen enkele wijze worden cijfers en de wijze waarop die tot stand zijn gekomen waardoor dit tegelijkertijd de ontkrachting van het artikel word.
Wanneer we de inhoud naar Nederlandse maatstaven beredeneren dan zouden bedrijven toch het best een redelijk gemiddelde van de beroepsbevolking af zijn dan wat men momenteel aan het bedrijven is.