22 juni 2012 -
De helft van de opleiders in Nederland biedt E-learning aan, de andere helft beraadt zich erop. Dit wijst onderzoek van Spruitt uit. "E-learning leeft, dat is duidelijk," zegt directeur Natasja Jager. Ze reageert hiermee op het onderzoek dat de Europese Commissie deze week presenteerde. Deze concludeerde dat Nederland op dit gebied nog terughoudend is.
De Europese Commissie toonde deze week aan dat Nederlanders, vergeleken met andere Europeanen, weinig online cursussen volgen. Nog geen week ervoor kwam Spruitt met onderzoeksresultaten die een trend onder opleiders laat zien. De helft van de Nederlandse opleidingsinstituten is actief met e-learning bezig. Er blijkt veel vraag te zijn naar ‘blended learning’, een manier om live en online training te combineren. De 50 procent die nog niets met e-learning doet, overweegt blended learning ook als de eerste stap. 44 procent van de opleiders signaleert de vraag naar ‘serious gaming’. Slechts drie procent van hen heeft daar werk van gemaakt.
Verouderd beeld
"Opleidend Nederland is in feite dus rijp voor online training," zegt Jager. "Het enige dat nog in de weg staat is een verouderd beeld." Opleiders, coaches en trainers zien e-learning als een logische stap binnen deze tijd van kostenbesparing en Het Nieuwe Werken. De andere helft ziet online training nog teveel als ‘boek wordt computerleren’. En een bedrijf dat een opleider zoekt om vaardigheidstrainingen te geven, denkt niet snel aan een laptop. ‘Het zijn toch doeners’ is dan het geluid. Een andere reden om te wachten met online training is, dat een live training zoveel persoonlijker is.
De markt bepaalt
"In beide gevallen hebben de opleiders een punt," zegt Jager. "Mensen moeten iets uitvoeren, om vaardig te worden. En een persoonlijke klik met de trainer maakt voor het eindresultaat veel uit. Blended learning is er dan om deze twee aspecten te versterken. Hoe dat gebeurt, hangt af van het doel van de training. Het leerdoel, net zo goed als het commerciële doel dat de opleider ermee heeft."
Interactief
Wat elke online training gemeen heeft is dat het interactief werkt. Het systeem volgt de ontwikkeling van de deelnemer, in plaats van andersom. Daarnaast is het optimaal flexibel inzetbaar. De training kan thuis, in de trein of op een eigen moment op het werk gevolgd worden. Dat scheelt iedereen tijd en geld.