zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toekomst van studenten onzeker

20 juni 2012 - Studenten hebben de laatste tijd heel wat om zich zorgen over te maken. Bijna een op de tien studenten zegt een (hogere) lening nodig te hebben om zijn of haar studie af te kunnen maken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Landelijke Stage Enquête van Stagemotor.nl onder ruim 2.100 bezoekers van de website. "Ik hoop echt dat het tot die instanties doordringt hoe moeilijk ze het maken voor studenten zoals ik," aldus een bezorgde respondent.

De beslissingen van het kabinet om flink te bezuinigen op het onderwijs hebben gevolgen voor de studenten. In verband met de langstudeerboete en het instellingstarief voor de tweede studie, besluit zeventien procent van de studenten af te zien van een masteropleiding als zij hun bachelor hebben gehaald en negen procent besluit geen tweede bacheloropleiding te doen. Bijna een kwart (24 procent) zegt dat de langstudeerboete geen invloed heeft op hun studiekeuzes, bijvoorbeeld omdat ze verwachten binnen vier jaar hun bachelor te halen. 



Geen ruimte voor twijfel

Daarnaast maakt bijna de helft (48 procent) van de respondenten zich ‘redelijk tot ernstig’ zorgen over de kans om na hun huidige opleiding een tweede opleiding te kunnen volgen. Ook de oplopende studieschuld is studenten een blok aan het been: achttien procent van de ondervraagden maakt zich daar ernstige zorgen over. "De langstudeerboete is een ramp voor mensen die van opleiding wisselen", is één van de reacties op de enquête. "Het telt gewoon door en je moet je opleiding eigenlijk in één keer goed kiezen."
Op dit moment heeft 29 procent van de ondervraagden een lening. Geld is een grote zorg voor studenten. "Ik moet mijn master binnen één jaar afronden, anders kan ik het niet meer betalen." De gemiddelde studieschuld bedroeg volgens DUO vorig jaar nog 12.523 euro inclusief rente. De zorgen voor de student over een lening lijken terecht. 

Arbeidsmarkt

31 procent van de ondervraagden zegt zich ernstig zorgen te maken over het aanbod op de arbeidsmarkt, een kwart van de respondenten maakt zich zorgen over de waarde die hun diploma nog zal hebben als ze eenmaal afgestudeerd zijn. "De toekomst is zo onzeker voor ons studenten," zegt een respondent. Stagemotor.nl denkt dan ook dat de studenten een moeilijke periode tegemoet gaan, de bezuinigingen en de huidige situatie op de arbeidsmarkt leidt tot kopzorgen voor studenten.
"Men zegt dat studenten een relaxed leventje hebben, maar door afschaffing van de beurzen en vele consequenties heb je tegenwoordig niet eens de kans om te genieten van je studentenperiode. Je maakt je alleen nog maar zorgen over geld!"

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart van de starters heeft spijt van studiekeuze
 Twijfel over master door huidige kabinetsplannen
 Studenten pessimistisch over arbeidsmarkt
 Student stelt hoge eisen aan zichzelf in 2012
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10