Salaris nog steeds belangrijkste reden in het kiezen van een baan
12 juni 2012 -
Voor de Nederlandse beroepsbevolking is salaris, net als in de voorgaande jaren, de belangrijkste reden om een werkgever te kiezen. 56 procent noemt een goed salaris als belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen. Daarmee is de absolute score van salaris gelijk aan 2011 en het relatieve belang van salaris gestegen. Dit komt omdat in 2012 de Nederlandse beroepsbevolking tien procent minder wensen en eisen stelt aan (nieuwe) werkgevers.
Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group uit een analyse van 23.599 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking.
50-plussers hechten meer belang aan een vast contract Een goed salaris is veruit het belangrijkste aspect in de keuze van een werkgever. Nu het krijgen van een ‘goed salaris’ minder vanzelfsprekend is, neemt het relatieve belang hiervan toe. Het belang van het krijgen van een vast contract is daarentegen tussen 2011 en het eerste kwartaal van 2012 met tien procent afgenomen voor de Nederlandse beroepsbevolking. Dit mede ingegeven door het feit dat er veel minder vaste contracten worden aangeboden door werkgevers.
Ingezoomd op leeftijd, is te zien dat het ‘vaste contract’ voor 50-plussers belangrijker is dan gemiddeld en zelfs op een tweede plek staat als keuzemotief voor een werkgever. Een logische gevolg van de druk die 50-plussers ervaren op de arbeidsmarkt en de behoefte van zekerheid onder deze groep. Zo komt ook naar voren dat de redenen om voor een werkgever te kiezen (zogeheten pullfactoren) sterk variëren tussen generaties. Starters hechten meer belang aan een goed salaris, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Personen in hun ‘mid-career’ hechten veel meer waarde aan parttime werken en dichtbij huis werken. 50-Plussers hechten meer belang aan vrijheid, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, acceptabele werkdruk en een vast contract. Verder valt op dat aansluiting vinden bij persoonlijke idealen en maatschappelijk belang van het werk nauwelijks een belangrijke afweging zijn bij de keuze van een baan.
Werknemers minder eisend ten aanzien van baan
Opvallend is dat in het eerste kwartaal van 2012, de Nederlandse beroepsbevolking gemiddeld tien procent minder aspecten belangrijk achtte in de keuze van een werkgever dan in 2011. Alleen een ‘goed salaris’ bleef gelijk en ‘een deskundig team en management’ steeg een procentpunt. Alle andere aspecten namen af in belang. "Een interessante ontwikkeling" volgens Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group en volgt al dertien jaar de ontwikkelingen op gebied van pullfactoren. "Normaal zien we wel onderlinge verschuivingen tussen pullfactoren die bepaalde sentimenten op de arbeidsmarkt duiden. Nu zien we minder aspecten die worden genoemd, niet zozeer onderlinge verschuivingen. Dit duidt op werknemers die minder eisend zijn of kunnen zijn, ingegeven door de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Eerst een baan met salaris, dan de rest."
dagelijks heeft Monsterboard contact met mensen die erover nadenken om van baan te veranderen. Als Monstercoach beantwoord ik (gratis) op facebook, twitter en ons eigen platform alle vragen die men heeft op het gebied van werk en loopbaan. Ik merk ook dat mensen voorzichtiger zijn geworden in het nemen van een stap, en meer voor zekerheid gaan. Ook merk ik dat de groep 50+ hun eigen leeftijd als belangrijkste hindernis ervaren bij het vinden van passend werk.