1 juni 2012 -
Een ruime meerderheid (65 procent) van de hbo-studenten twijfelt om een master te volgen door de langstudeerboete en de mogelijke afschaffing van de studiefinanciering bij een master. Dat blijkt uit de resultaten van de Nobiles MotivatieMonitor Onderwijs 2012. "Alarmerend," noemt Marloes Streng van Nobiles Media.
"Hbo-studenten stoppen straks met specialiseren, niet omdat ze het intellectueel niet aankunnen, maar omdat het financieel onhaalbaar wordt. Want ook aan bijlenen en bijbaantjes zit een plafond. Het gevolg: steeds minder afgestudeerden met een specialisatie".
Onrust
De MotivatieMonitor Onderwijs peilt elk jaar de stemming onder hbo- en wo- studenten. Door de mogelijke afschaffing van de studiefinanciering bij een master en de langstudeerboete per 1 september, groeit de onrust.
De resultaten laten verder zien dat:
- 84 procent van de studenten meer zal moeten werken om de studie te kunnen betalen;
- 70 procent van de studenten moet bijlenen van de overheid;
- de maatregelen voor 49 procent van de mannelijke en bij 62 procent van de vrouwelijke studenten ten koste zullen gaan van activiteiten bij studie- en studentenverenigingen. Waarmee dus ook de netwerkmogelijkheden flink beknot worden.
Goed beslagen ten ijs
De meeste studenten zouden overigens geen master willen volgen omdat dat de baankans vergroot (slechts negen procent vrouw, tien procent man geeft deze reden voor het doen van een masteropleiding), maar om zich te ontplooien en verder te ontwikkelen (63 procent man, 76 procent vrouw). Of met andere woorden, om straks nog beter beslagen ten ijs te kunnen komen op de arbeidsmarkt. Een onderscheid dat met deze maatregelen steeds minder hoogopgeleiden gegeven zal zijn.