Bedrijfsleven weinig vertrouwen in Nederlandse economie
10 mei 2012 -
Nederlandse bedrijven verliezen vertrouwen in de lokale economie. Zij verwachten een aanhoudende druk op omzet en marge, verdere kostenreducties en zelfs een mogelijke krimp in banen. Dit in tegenstelling tot hun positievere kijk op de wereldeconomie. Ruim 41 procent van de ondervraagde bedrijven zoekt dan ook groeimogelijkheden door overnames op internationale bestemmingen.
Dit blijkt uit de Ernst & Young Capital Confidence Barometer (CCB), een wereldwijd onderzoek naar economische verwachtingen, tevens specifiek op het gebied van fusies en overnames, van circa 1.500 senior executives van grotere ondernemingen in 50 landen.
Efficiencyslagen
Sinds de financiële crisis hebben Nederlandse ondernemingen leren omgaan met de toegenomen volatiliteit. Maatregelen die zijn genomen betreffen onder andere het afstoten van non-core bedrijfsonderdelen, verbetering van de werkkapitaal positie door het terugbrengen van voorraadniveaus, het verkorten van supply chains, en oprekken van betalingstermijnen, en tevens het reduceren van de kosten. Deze efficiencyslagen zullen zich de komende twaalf maanden voortzetten, zo bevestigt de CCB. Circa tweederde (65 procent) van de ondervraagden geeft aan een verdere kostenverlagingen te willen doorvoeren en 33 procent van de ondervraagden is van plan medewerkers te ontslaan.
Bruno Jelgerhuis Swildens, partner van Transaction Advisory Services bij Ernst & Young: "Ondanks de verbeterde balansposities van Nederlandse ondernemingen gaan deze efficiency maatregelen gewoon door. De nadruk ligt op verlaging van rente en schulden. De bedrijven hebben hoofdzakelijk de aandacht voor organische groei. Bedrijven die nog wel willen groeien door overnames, richten zich op locaties en markten die zich kenmerken door hoge groeivooruitzichten."
M&A deals nemen toe, maar wel internationaal
Het aantal Nederlandse bedrijven dat het komende jaar op overnamepad gaat, is bijna verdubbeld naar 41 procent ten opzichte van 23 procent in oktober 2011. Het aantal ondernemingen dat bedrijfsonderdelen wil afstoten, is op eenzelfde niveau gebleven (27 procent). Volgens de uitkomsten van de CCB zullen Nederlandse bedrijven hun overnamekandidaten vooral zoeken in China, India, de VS, UK en Spanje.
De sectoren waar relatief veel transacties verwacht worden, zijn: financiële dienstverlening, biowetenschappen, olie en gas, technologie en consumentenproducten. Circa de helft (47 procent) van de ondervraagden geeft aan een overname te willen financieren met cash. Bruno Jelgerhuis Swildens: "Ondervraagden kijken vooral naar de mogelijkheden op internationale groeimarkten, hetgeen leidt tot complexere overnametrajecten. Deals duren daardoor gemiddeld langer, de premies zijn hoger, maar het risico op verlies van dealwaarde of de kans op mislukking is groter."
Te hoge verkoopprijs
Een te hoge koopprijs wordt door 30 procent van de respondenten, zowel op wereldniveau als in Nederland, genoemd als oorzaak van het mislukken van een overname. Op de tweede plaats staat een slechte uitvoering van integratie met als gevolg dat operationele (38 procent) en omzet-synergie (31 procent) niet worden gerealiseerd. In praktijk blijkt dat het integratie momentum van groot belang is voor het realiseren van synergie en dealwaarde. Dit aspect dient derhalve gedurende het gehele transactieproces nauwlettend te worden bewaakt.
Is heel logisch dat er geen vertrouwen meer op de locale markt is, zeker wanneer je kijkt naar onze volledig incapabele politici die totaal geen kennis hebben van de marktwerking in Nederland en Europa. Een kabinet dat vleugellam is, uitsluitend zich richt op Europa en ons land en vooral de burgers veel te zwaar belast.
Ze doen niets om de economie te bevorderen, want BTW verhoging van 2% bevordert minder uitgeven door de burger en minder uitgeven = minder winst tot zelfs verlies.
De huizenmarkt is volledig stilgelegd door deze regering en zeker ook al die hopeloze parlementsleden, de ene weet het nog beter dan de andere, maar ondertussen gebeurd er helemaal niets.
Banken die deze crisis veroorzaakt hebben (ook al vinden die bankmanagers dat nog steeds niet) weigeren om geld te lenen aan de burger (hypotheken) en komen met onzinnige verhalen, dat het bedrijfsleven het maar bij hun familie moeten gaan lenen, de tweede keer dat de banken de economie om zeep helpen en de managers dit oplossen, door zich zelf bonussen toe te bedelen.
Een regering van nationale eenheid met ministers uit het bedrijfsleven te halen, kunnen heel misschien de eerste goede stappen zetten, helaas is dat een utopie. De politici zijn net bankmanager, niet van hun plek te krijgen en smijten met andermans zuur verdiende geld, steeds maar vinden dat het bedrijfsleven geld in de economie moeten pompen en aan de andere kant de ondernemers met allerlei regels en extra heffingen tegen blijven werken.
Het enigste wat zeker is, de heffing van 6,9% verhoging afdracht voor de Europese Unie, waar we als Nederlandse belastingbetaler binnen Europa een van de hoogste betalers zijn.
Maar wat wil je het Europese parlement heeft slecht 750 leden en die willen graag ook op hun plek blijven en veel te veel geld opstrijken, dit afgezet tegenover hun “presteren”.
Het einde is nog lang niet in zicht, bedankt bijna alle partijen in Nederland op de SP en PVV na, want die waren tegen een Europese unie.
p.s. Helaas heb ook ik niet op die twee partijen gestemd, hopelijk worden we voor september 2012 als stemvee eens erg ongehoorzaam en trappen we in al die verkiezingsleugens niet meer in.