zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibel werken heeft grens bereikt bij helft MKB-bedrijven

10 mei 2012 - Meer dan 50 procent van de Nederlandse MKB’ers wil in de toekomst de mogelijkheden voor flexibel werken niet verder uitbreiden. Ruim twintig procent heeft deze toekomstplannen wel en de overige MKB’ers zijn er nog niet over uit of zij de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken binnen hun organisatie willen vergroten. Naar verwachting zal 24 procent van de MKB’ers de flexibiliteit in werkplekken vergroten en 21 procent de flexibiliteit in tijd.

Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor 2011/2012 die Unique samen met TNO heeft uitgevoerd. Voor het derde jaar op rij werden er bijna 4.000 ondernemers geïnterviewd over economische en personele ontwikkelingen en aantrekkelijk werkgeverschap in nieuwe tijden. Verder is de huidige stand van zaken op het gebied van flexibel werken onderzocht. Bij 60 procent van de MKB-bedrijven werken medewerkers, met uitzondering van de buitendienstmedewerkers, altijd vanuit kantoor. Op het gebied van de werktijden, geeft 42 procent van de MKB’ers aan dat er vaste werktijden worden gehanteerd. Bij 51 procent van de organisaties zijn begin- en eindtijden flexibel af te stemmen. Daarnaast geeft zeven procent van de MKB’ers aan dat hun werknemers zelf de werktijden mogen indelen. 



Overheid is meest flexibel

De overheid komt als koploper op het gebied van flexibel werken naar voren. Bij 89 procent van de overheidsorganisaties kunnen medewerkers begin- en eindtijden flexibel afspreken (73 procent) of hun werktijden volledig zelf indelen (zestien procent). Daarentegen blijkt de sector vervoer & opslag flexibele werktijden het minst te omarmen. 55 procent van de MKB’ers uit die sector geeft aan dat zij vaste werktijden hanteren. Regionaal bekeken zijn Groningen en Noord-Holland de provincies die het meest flexibel omgaan met werktijden. Limburg en Noord-Brabant blijken minder flexibel dan het landelijk gemiddelde.
Ook op het gebied van plaatsonafhankelijk werken loopt de overheid voorop. Bij slechts 24 procent van de overheidsorganisaties werken medewerkers altijd vanuit kantoor. Dat is ruim 36 procent onder het landelijk gemiddelde (60 procent). Callcenters en contactcenters zijn op dit vlak het minst flexibel. Op regionaal niveau blijkt de provincie Zeeland het minst flexibel, op de voet gevolgd door Noord-Brabant. De meest flexibele provincies zijn respectievelijk Noord-Holland, Groningen en Drenthe.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IT’er van de toekomst heeft geen behoefte aan Het Nieuwe Werken
 Nederland loopt achter met mobiele werkplekken
 Organisaties hanteren geen beleid flexibel werken
 Flexibel werken: mooie woorden, weinig steun
 
 
reacties
 
Job te Pas  |   | 
10-05-2012
 | 
10:04 uur
Flexibel werken betekent vrijwel altijd voor een hongerloontje zonodig ook je bed uit als de baas dat vraagt.Consequentie is dat steeds wordt uitgekeken naar beter erkend en betalend werk. Werk waar je gedurende langere tijd eer mee kunt inleggen.De arbeidsvoorwaarden vormen een factor die de identificatie met het bedrijf bevordert.

Flexibele arbeidsvoorwaarden maken dat de loyaliteit van de medewerker flexibel wordt, ook richting concurrentie.En een zwarte bijverdienste wordt ook gemakkelijker gezocht.Flexwerkerij corrumpeert.

Het zou goed zijn als een werkgever zich dit bedacht alvorens een flexibele kracht aan te trekken.Indachtig:\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\'Waarom hadden ambtenaren altijd goede arbeidsvoorwaarden?\\\\\\\\\\\\\\\'\\\\\\\\\\\\\\\' Jawel, om de loyaliteit van de medewerkers op peil te houden.De ambtenaar moest idealiter een onkreukbaar voorbeeld zijn.Ook een vorm van duurzaamheid.

De analogie van de relatie hedgefund-investeren en beleggen dringt zich op.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10